10 jaar geëist voor dodelijke overval juwelier Oost

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam 10 jaar celstraf geëist tegen drie mannen die de Amsterdamse juwelenhandelaar Jack Waterman in zijn huis zouden hebben overvallen. Dat liet een woordvoerder weten. Bij de overval in maart vorig jaar kwam het slachtoffer om het leven.

Volgens justitie drongen Khalid B. (23), Winston P. (30) en Moustafa el J. (20) midden in de nacht via het balkon de woning van Waterman en diens vrouw in Amsterdam-Oost binnen. Waterman zou zijn geschopt, geslagen en met een schroevendraaier in zijn nek zijn gestoken.

De juwelenhandelaar stierf aan een hartstilstand. Hij had die nacht al een hartinfarct gehad, maar was daar nog niet aan overleden. Doordat hij tijdens de overval letsel opliep aan zijn nekruggenmerg en het misdrijf veel stress bij hem veroorzaakte, gebeurde dat volgens justitie alsnog.

De vrouw van Waterman was tijdens de overval ook in de woning. De verdachten zouden haar hebben vastgebonden en met de dood hebben bedreigd. De overvallers zouden een tas met juwelen hebben buitgemaakt.

Volgens de officier van justitie hebben de drie mannen ''niets en niemand ontziend'' en ''puur uit persoonlijk gewin'' gehandeld. ''Zij zijn verantwoordelijk te houden voor het resultaat: een man is van zijn leven beroofd en een getraumatiseerde weduwe blijft alleen achter.''

Het OM verdenkt nog vijf andere personen van betrokkenheid bij de overval. Onderzocht wordt nog wat precies hun rol bij het misdrijf is geweest. Zij moeten zich mogelijk later voor de rechter verantwoorden.

De rechtbank doet 27 januari uitspraak.