14 maanden cel voor zakenman die voormalig huurder in been schoot

De Amsterdamse rechtbank legt de Turkse Metin K., die een voormalig huurder in zijn been schoot, 14 maanden cel op, waarvan zeven voorwaardelijk.

Die straf is een stuk lager dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat zes jaar cel wilde voor K.

Volgens het OM was sprake van een dubbele poging tot doodslag toen K. in mei van dit jaar voor de deur van zijn winkel op de Papaverweg in Amsterdam-Noord meerdere keren vuurde op de broers Aslam en Mehmet. Eén van hen werd in zijn been geraakt.

De schotwond aan het been van één van de broers kan niet als zwaar lichamelijk letsel worden aangemerkt en ook van een dubbele poging doodslag is geen sprake, oordeelt de rechtbank. K. is slechts veroordeeld voor bedreiging en wapenbezit.

Geen moment ontkende K. te hebben geschoten. Direct na de schietpartij reed hij naar het politiebureau en verklaarde zich ernstig bedreigd te hebben gevoeld.

Kinderen
De broers waren voormalig huurders van K. die hem verantwoordelijk stelden voor financiële schade die hij hen zou hebben berokkend. Volgens K. eisten zij een groot geldbedrag van hem, op steeds dringender wijze. Hij zou ook met de dood bedreigd zijn.

Toen hij op 2 mei de broers bij zijn winkel zag, terwijl daar zijn kinderen speelden, pakte hij het wapen en schoot.

In shock
Doordat K. al sinds zijn aanhouding kort na de schietpartij vastzit, komt hij binnenkort vrij.

Zijn raadsman Peter Plasman is tevreden: "Mijn client heeft na de eis van zes jaar cel in shock gezeten, maar is nu bijzonder opgelucht dat de rechtbank de zaak heel goed heeft gewaardeerd. Hij kan met zijn gezin nu weer zijn leven oppikken."