6 jaar cel geëist tegen zakenman die voormalig huurder in been schoot

Metin K. (44), eigenaar van een meubelwinkel op de Papaverweg in Noord, schoot op twee broers die hem zouden afpersen. Een van hen werd in zijn been geraakt. Volgens justitie moet K. zes jaar de cel in.

Schoot K. nou uit angst om zich heen, omdat hij dacht dat hij werd aangevallen? De officier van justitie was daar allerminst van overtuigd, ook omdat K. zelf had verklaard dat hij met het pistool in zijn hand had gezegd 'ik ben het zat'.

Dat duidde volgens justitie niet op een overweldigende paniek en dus moet K. zes jaar de cel in voor dubbele poging tot doodslag.

Volgens K.'s advocaat Peter Plasman was van noodweer dan misschien geen sprake, maar hij vroeg de rechtbank wel rekening te houden met de lange voorgeschiedenis van bedreigingen en de grote angst die daardoor was veroorzaakt.

Conflictmijdend
De Turkse K. weet nog precies wanneer 'zijn grootste fout' is begonnen. "Was ik maar naar het politiebureau gegaan in plaats van een pistool te kopen."

Als hij dat had gedaan, dan had hij woensdag niet voor de Amsterdamse rechtbank gezeten, met zijn voltallige familie op de tribune - en zijn twee slachtoffers achter zich.

K. schoot op 2 mei voor zijn meubelwinkel op de broers Aslam en Mehmet, met wie hij al sinds 2014 een zakelijk conflict heeft. Eén van de broers huurde van K. een pand, maar al snel werd geen huur meer betaald.

K., die volgens psychologische rapporten zeer 'conflictmijdend' en 'vriendelijk' is, liet de boel op zijn beloop, tot hij het pand na jaren geruzie liet ontruimen.

Bevangen door angst
Sindsdien claimden de broers een kleine 50.000 euro van K., en dat ging volgens K. met steeds ernstigere bedreigingen.

K. is volgens psychologen zeer 'conflictmijdend' en 'vriendelijk'

Op die bewuste maandagochtend moest er worden betaald, want anders, zou één van de broers hebben gezegd, zou K. worden doodgeschoten: "Ik wacht op de opdracht van mijn broer om jou dood te schieten. Ik heb geen vrouw of kinderen, ik heb niets te verliezen."

Na weer zo'n dreigend telefoontje zag K. de broers zijn parkeerterrein oprijden en hij werd naar eigen zeggen bevangen door angst. De deuren stonden open en zijn twee jonge dochters waren aan het spelen. Hij raakte volledig in paniek en pakte zijn pistool, liep naar buiten en schoot.

Het pistool blokkeerde, K. laadde het wapen door en schoot een van de broers in het onderbeen. De andere vluchtte, maar kreeg ook nog minstens één kogel in zijn richting. Direct daarna reed K. naar het politiebureau en gaf zichzelf aan.