Advocaat Plasman vindt 'vreselijke fouten' in opsporingssite

Advocaat Peter Plasman maakte in het tv-programma Pauw & Witteman gehakt van de site veroordeeldengezocht.nl, die volgens hem 'vreselijke fouten' bevat.

De politie zou zijn eigen criteria schenden. De 'onvindbaren' moeten veroordeeld zijn voor delicten waar minimaal acht jaar cel voor staat en nog minimaal negentig dagen cel te goed hebben.

Een man die half oktober veroordeeld is, zou er volgens Plasman ook op staan. Volgens hem is het echter doodnormaal dat mensen soms zo lang moeten wachten voor ze een oproep krijgen om te gaan zitten. Ook toont de site een man die in het buitenland vastzit en hier nog een taakstraf moet vervullen. Zelfs zijn 06-nummer zou bij justitie bekend moeten zijn.

De derde fout betreft volgens de advocaat een man die in 1993 veroordeeld is voor zware mishandeling, sindsdien niets meer misdaan zou hebben en nu nog vijf maanden moet brommen. Iets wat in Plasmans ogen niet bepaald prioriteit verdient.

Hij vindt dan ook niet dat hier sprake is van de voor de maatschappij gevaarlijke zware jongens, waar hoofdcommissaris Bernhard Welten zich op zegt te richten. En voor hetzelfde geld zijn de op de site geplaatsten naar het buitenland gevlucht en dan is er volgens Plasman al helemáál geen reden via internet op hen te jagen.

Het criterium van 'acht jaar celstraf' vindt hij een wassen neus. Ook 'lichtere' gevallen van bijvoorbeeld drugshandel kunnen in Plasmans ogen zomaar op de site belanden.

Welten laat via een woordvoerster weten dat 'iedereen die op de site staat voldoet aan de criteria'. "Dat is zorgvuldig getoetst door het Openbaar Ministerie." En wie klachten heeft, kan bellen.