Advocaat: Rijksrecherche moet ramp onderzoeken

AMSTERDAM - Advocaat Peter Plasman wil dat de rijksrecherche een onderzoek instelt naar de werkwijze van het Tolteam, het politieteam dat de vuurwerkramp in Enschede heeft onderzocht. Plasman meent dat er sprake is van mogelijk strafbare feiten, gepleegd door leden van het team, zoals uitlokking van meineed. Dit vermoeden is gebaseerd op een rapport van twee rechercheurs die betrokken waren bij het onderzoek.

De conclusie van deze twee rechercheurs is niet mals. Er zou besloten zijn om verdachte André de V., die inmiddels tot vijftien jaar is veroordeeld wegens brandstichting bij S.E. Fireworks, te laten 'hangen'. Plasman zegt dat de twee rechercheurs tevergeefs geprobeerd hebben de kwestie intern aan te kaarten. Noch hun superieuren, noch behandelend officier van justitie Stam, noch de hoofdofficier waren bereid iets te ondernemen wat De V. zou ontlasten, aldus de rechercheurs.

Zij hebben grote twijfels aan de integriteit van de manier waarop het onderzoek is gedaan. Hun rapport is vrijdag tijdens een regiezitting bij het hof in Arnhem op verzoek van advocaat Plasman door advocaat-generaal A. Welschen aan het hof overhandigd. De twee directeuren van S.E. Fireworks, Rudi Bakker en Willy Pater, staan in Arnhem in hoger beroep terecht, evenals André de V.

Plasman, advocaat van Bakker, zal demissionair minister van Justitie Piet Hein Donner vragen de rijksrecherche de betwiste werkwijze van het Tolteam te laten onderzoeken, zei hij vanochtend. Plasman heeft het hof gevraagd de twee rechercheurs als getuigen op te roepen. Het hof beslist daarover op 7 februari.

Ook Abram Moszkowicz, raadsman van De V., wil de rechercheurs als getuige horen. In hun rapport zeggen de rechercheurs ook dat zij geen proces-verbaal mochten opmaken over hun bevindingen rond de gsm van De V. De betrokken gsm zou niet aan De V. gekoppeld kunnen worden maar met die informatie moest nog 'even worden gewacht'. Officier Stam zou bang zijn geweest om zijn verdachte kwijt te raken. Welschen vond het rapport van ondergeschikt belang. Plasman bestempelt dit als 'absurd'.