Advocaat vrij van blaam
DEN BOSCH - Advocaat Arthur van der Biezen uit Den Bosch heeft in de helingzaak van vier kostbare schilderijen uit het Frans Hals Museum gehandeld zoals het hoort.
Tot die conclusie komt Henk van Dijk, deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Den Bosch.
Van Dijk stelde een tuchtrechtelijk onderzoek in naar het handelen van Van der Biezen nadat het Openbaar Ministerie de Bossche advocaat in de zaak als verdachte had aangemerkt, "Ten onrechte," stelt Van Dijk nu.
De verdenking jegens Van der Biezen ontstond na een voicemailbericht en een telefoontje van de 69-jarige Bosschenaar die vorig jaar werd opgepakt. Deze man wordt ervan verdacht als tussenpersoon te hebben opgetreden bij de poging om de schilderijen te verkopen. Wat hij en de medeverdachten niet wisten, was dat de koper iemand van de politie was.
In de voicemail en het telefoontje vroeg de man aan Van der Biezen of hij 'dat ding' - hij bedoelde een geheugenstick - terug kon krijgen. Justitie leidde daar uit af dat Van der Biezen mogelijk probeerde de schilderijen te verhandelen.
De advocaat zegt dat hij juist aan het bemiddelen was om ze terug te krijgen bij de rechtmatige eigenaar. "Het Openbaar Ministerie had dat kunnen weten of in elk geval heel snel kunnen verifiëren," stelt Van der Biezen.
Een jaar voordat de helers probeerden de schilderijen aan de politie te verkopen, had de Bosschenaar zich tot Van der Biezen gewend. Via de advocaat wilde hij de werken van de zeventiende-eeuwse meesters terugbezorgen die in 2002 uit het Frans Halsmuseum waren gestolen. De man hoopte op losgeld. Bij een inval in de woning van de Bossche vastgoedhandelaar Hans van M. (54) trof de politie vorig jaar de vijf meesterwerken aan. Van M., diens zoon en de 69-jarige Bosschenaar werden toen in hechtenis genomen.
Van der Biezen nam contact op met de toenmalige deken in het arrondissement Den Bosch, Cees Boskamp, en consulteerde diverse collega's. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat het beter was dat de schilderijen weer in het bezit zouden komen van de staat dan dat ze 'in de open haard zouden belanden of verkocht aan Russen'.
Via zijn Amsterdamse collega Peter Plasman, die met een vergelijkbare zaak bezig was, was volgens Van der Biezen ook de Amsterdamse hoofdofficier op de hoogte van zijn bemiddelingspogingen.
Dat hij desondanks als verdachte is aangemerkt en justitie de verdenking een aantal weken heeft laten voortduren, vindt Van der Biezen schandalig.
Justitie heeft de zaak tegen de advocaat inmiddels geseponeerd.