Advocaat wraakt rechtbank in liquidatieproces

AMSTERDAM - Advocaat Peter Plasman heeft dinsdag de rechtbank gewraakt die is belast met het liquidatieproces. Volgens Plasman heeft voorzitter Frits Lauwaars de schijn van vooringenomenheid gewekt door in een eerder proces te oordelen over de rol van Plasmans cliënt Fred R. bij de moord op Thomas van der Bijl.

In oktober vorig jaar werden de uitvoerders van de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Van der Bijl veroordeeld tot forse celstraffen. Lauwaars was voorzitter van de veroordelende rechtbank. De strafzaak tegen Fred R., die door het Openbaar Ministerie (OM) wordt beschouwd als de opdrachtgever c.q. organisator van de huurmoord, werd toen van dat proces afgesplitst. Op die manier kan die zaak behandeld worden in het kader van het grote liquidatieproces. De moord op Van der Bijl is een van de zaken in dat proces.

Opdrachtgever
Plasman verwees in zijn wrakingsverzoek uitvoerig naar het veroordelende vonnis van vorig jaar. Daarin wordt veelvuldig gesproken over de rol van de opdrachtgever, die niemand anders dan Fred R. kan zijn. Rechter Lauwaars heeft in feite dus al geoordeeld over het aandeel van R. in deze liquidatie.

Lauwaars maakte maandag zelf al enkele opmerkingen over zijn optreden als rechter in het proces tegen de moordenaars van Van der Bijl. Volgens hem is er geen enkel beletsel om hem in het proces-Passage als voorzitter te laten fungeren, onder meer omdat in het eerdere proces de kroongetuige Giuseppe ‘Peter’ la S. geen enkele rol heeft gespeeld. In het grote proces doet hij dat des te meer.

Termijn onduidelijk
Een wrakingskamer zal zich over het verzoek moeten buigen. Het is vooralsnog onduidelijk wanneer dat gaat gebeuren.