Akkoord uitkering ramp in de maak

ENSCHEDE - Er lijkt een akkoord in de maak over de uitkering van de aansprakelijkheidsverzekering van S.E. Fireworks aan enkele honderden gedupeerden van de vuurwerkramp in Enschede. Dat maakten de advocaten van de voormalige Fireworks-directeuren R. Bakker en W. Pater maandag bekend.

De raadslieden hebben aangegeven dat hun cliënten groen licht geven voor de uitkering van ruim 1 miljoen euro. Desondanks heeft de verzekeringsmaatschappij Allianz nog niet officieel de handtekening gekregen van de polishouders.

Raadsman W. Hengeveld van Allianz reageerde maandag verheugd, maar ook terughoudend op de welwillendheid van de directeuren wier vuurwerkfabriek ruim vier jaar geleden werd verwoest. ,,Ik ben al drie jaar bezig met deze zaak. In december zei Bakker nog dat hij absoluut geen afstand wilde doen van de polis. Als hij en Pater dat nu wel willen en binnenkort tekenen, dan kan heel snel een stichting worden opgericht die het geld beheert en netjes uitkeert aan degenen die er recht op hebben. Ik verwacht dat de gedupeerden dan vrij snel over de uitkering kunnen beschikken.''

Hengeveld kan geen exacte termijn aangeven. De raadsman geeft aan dat de juridische beslaglegging op de verzekeringsgelden nog van tafel moet. Deze was opgelegd door de 250 gedupeerden van de ramp om er zeker van te zijn dat het geld niet zou verdwijnen.

Volgens advocaat J. Plasman heeft zijn cliënt Bakker altijd gezegd onvoorwaardelijk te tekenen voor uitkering van de aansprakelijkheidsverzekering aan de gedupeerden van de ramp. Ook G. Meijers, advocaat van Pater, zegt dat zijn cliënt wel degelijk bereid is te tekenen zodra hij de papieren in huis heeft.