Al drie maanden vast voor vuurwerk op ruit

ASSEN - Een bomvolle en rumoerige rechtszaal, getuigen die worden aangehouden voor meineed en een zitting die de hele dag duurt. Het leek een stevige zaak gisteren in de Asser rechtbank, die feitelijk draaide om een vuurwerkgrap van een groep vrouwen.
Met een flinke knal explodeert begin augustus aan de Sluisstraat in Assen een stuk vuurwerk dat op een raam van een woning is geplakt. Bewoonster Zahra staat kort daarna geëmotioneerd op straat. Ze laat, zo verklaart ze later, door een vriendin glasscherven uit haar hoofdhuid verwijderen. De vrouw sliep naar eigen zeggen pal onder het raam.

Bij de politie noemt ze de naam van Melanie T. (39), met wie ze al lange tijd in onmin leefde, als mogelijke dader. De politie pakt T. op en even later ook drie vriendinnen van de vrouw.

De groep zwijgt aanvankelijk. Totdat de vrouwen worden geconfronteerd met camerabeelden waarop de dames zijn te zien, voor en na de explosie. Vlak bij de woning van slachtoffer Zahra. Schoorvoetend geven ze dan toe het vuurwerk op het raam te hebben geplakt.

Drie van de vrouwelijke verdachten zeggen dat ze een geintje wilden uithalen. Melanie T. komt met een opmerkelijk verhaal. Volgens de verdachte vroeg Zahra haar om het raam te laten exploderen, Ze wilde volgens T. zo een inbraak in scène zetten. Een complot dus.

T. zegt ook dat de bewoonster helemaal niet bij het raam lag, maar dat was afgesproken dat Zahra rond half drie bij een bovenbuurman zou zitten. Als verdachten vertellen dat ze Zahra daar inderdaad hebben gezien en gehoord, besluit de officier van justitie hen aan te houden voor meineed. Kortom: ze liegen als getuigen volgens haar.

De zitting wordt rommelig als er rumoer klinkt op de publieke tribune en de rechter meermalen een hevig verontwaardigde Zahra moet manen tot stilte.

Justitie neemt de zaak hoog op. Er was sprake van een vooropgezet plan. Het complotverhaal van verdachte Melanie T. veegt ze van tafel. Voor het in scène zetten van een inbraak ga je toch niet een raam laten exploderen? Wegens het opzettelijk teweegbrengen van ontploffingsgevaar eist ze vier keer 15 maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk.

Advocaat Peter Plasman van één van de verdachten vindt dat justitie de zaak opblaast. "De verdachten zitten al honderd dagen vast voor het laten ontploffen van vuurwerk. En dan de eis: wat een oordovende knal." Hij betwist het gevaar van het vuurwerk. "Het slachtoffer lag onder de dekens en er hing een gordijn voor het raam. Bovendien ging het slachtoffer niet eens naar de dokter."

Ook raadsvrouw Maartje Schaap van de andere verdachte betwist het letselgevaar. "Als de bewoonster er er niet lag, wat zeer aannemelijk is, blijft er weinig van de zaak over."

De uitspraak is over twee weken