André de Vries vrij, slachtoffers eisen nieuw onderzoek
ARNHEM/ENSCHEDE - Slachtoffers van de vuurwerkramp willen nieuw onderzoek naar het eerste vlammetje bij S.E. Fireworks, nu vermeend brandstichter André de Vries (35) gisteren in hoger beroep door het Gerechtshof is vrijgesproken. ‘Daar hebben slachtoffers recht op. Wij denken dat niet alles is onderzocht’, zegt voorzitter G. Bijvank van de Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp Enschede.
De directeuren Rudi Bakker (40) en Willie Pater (51) van het op 13 mei 2000 ontplofte vuurwerkbedrijf zijn veroordeeld tot één jaar cel. In tegenstelling tot de Almelose rechtbank vindt het hof dat Bakker en Pater wel schuldig zijn aan de ramp met 22 doden, 1000 gewonden en een verwoeste wijk. Hun advocaten gaan in cassatie (beroep) bij de Hoge Raad.
Het Gerechtshof in Arnhem noemt het bewijs tegen De Vries niet overtuigend. Zijn ‘vage’ en ‘inconsistente’ verklaringen missen ‘voldoende overtuigende kracht’. Dat geldt ook voor zijn veronderstelde bekentenis tegenover een undercoveragent die zich in de bajes voordeed als medegedetineerde. Bovendien heeft De Vries tegenover de undercover ‘details’ verteld die verder nergens worden bevestigd en die daarom niet als ‘herkenbare daderwetenschap gezien kunnen worden’.
Volgens het hof bewijzen belastende vuurwerksporen op het rode sportbroekje van De Vries alleen dat hij op 13 mei 2000 in of bij S.E. Fireworks is geweest. ‘Op zichzelf is dat niet belastend. Er waren rond die tijd helaas heel veel mensen in het rampgebied’, zegt het arrest.
Tegen De V. was vijftien jaar cel geëist, de straf die hij eerder in Almelo kreeg. De V. werd gistermiddag door zijn advocaat A. Moszkowicz uit het Huis van Bewaring in Lelystad opgehaald en naar een onderduikadres gebracht. Hij eist vrijwel zeker ‘tonnen’ schadevergoeding voor zijn hechtenis, vanaf 26 januari 2001.
Behalve voor schuld aan de brand met 22 doden tot gevolg zijn Bakker en Pater van Fireworks veroordeeld voor illegale vuurwerkhandel en overtreding van milieuvoorschriften. Het hof stelt dat de directeuren een eigen verantwoordelijkheid hadden voor hun vuurwerk, waarvan op 13 mei 2000 te veel en te zwaar materiaal lag opgeslagen. Voor de rechters staat vast dat massa-explosief vuurwerk de ramp heeft veroorzaakt. Tegen Bakker was 30 maanden cel geëist, waarvan 10 voorwaardelijk, en tegen Pater 24 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.
Bakker en Pater moeten netto nog vijf maanden de cel in omdat tweederde van de straf (van een jaar) daadwerkelijk wordt uitgezeten. Ze zaten eerder al drie maanden in voorarrest.
Het hof bepaalde dat de 61.000 euro die onder Bakkers kruipruimte is gevonden, niet verbeurd wordt verklaard, zoals het Openbaar Ministerie eiste. Dat bedrag moet beschikbaar zijn voor de slachtoffers van de ramp, vinden de rechters. Het is nog onbekend of ook justitie in cassatie gaat bij de Hoge Raad.