Apeldoorner: 'overval was toneel'
LEEUWARDEN - De overval op Schiphol, waarbij in september 2005 22.000 telefoons werden gestolen, is mogelijk is scène gezet.
Dat beweerde hoofdverdachte R.B. uit Apeldoorn gisteren voor het gerechtshof in Leeuwarden.
R.B. zou samen met G. van H. uit Apeldoorn leider zijn van een vierkoppige bende die onder meer vrachtauto's met waardevolle inhoud stalen. Onder de buit waren onder meer de mobiele telefoons op vliegveld Schiphol en een reuzenrad in Apeldoorn. In de strafzaken van de telefoons zijn zeven mannen door de rechtbank in Zwolle vorig jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen. Zes van de mannen gingen gisteren echter bij het gerechtshof in beroep. R.B. beweerde na een spervuur van vragen voor het hof dat zijn bende hulp heeft gehad van binnenuit tijdens de overval op Schiphol. Volgens de 37-jarige R.B. speelden twee Schiphol-medewerkers toneel toen ze door de overvallers werden vastgebonden en bedreigd. De Schiphol-medewerkers zouden in het complot zitten. Op opnames van bewakingscamera's zou te zien zijn hoe één van de medewerkers mak als een lammetje hielp een vrachtauto met de telefoons te laden. Een hogere medewerker van de luchthaven zou de overval hebben bedacht. Die zou het viertal hebben 'uitgenodigd'. ,,Denkt u echt dat een stelletje boeren uit Apeldoorn zelf een overval op Schiphol bedenkt'', vroeg R.B. retorisch aan het gerechtshof. R.B. stelt bang te zijn voor de vermeende bedenker van de overval en wil daarom niet zeggen wie dat is.
R.B. kreeg als leider van de bende bij de rechtbank in Zwolle met zes jaar cel de hoogste straf. Die straf is onder meer opgelegd voor een gewapende overval met geweld en bedreiging. Als blijkt dat de Schiphol-medewerkers in het complot zitten, kan van een overval met bedreiging geen sprake zijn en wordt de roof een 'gewone' diefstal.
Na de overval op Schiphol sloeg de bende van vier de telefoons op in een loods aan de Musselkampseweg in Heerde. De telefoons zijn daarna met hulp van drie andere mannen in onder meer Limburg opgeslagen. De politie ontdekte die telefoons en wist daardoor in totaal vijftien mensen te arresteren. De vier van de bende en twee van het helpende drietal komen dinsdag opnieuw voor het gerechtshof. Advocaat-generaal Tom Wolters gaat dan straffen tegen de mannen eisen. Daarop mogen de advocaten hun pleidooi houden. De uitspraak is twee weken later.