Bende stal € 500.000 van Postbank-rekeningen

Hoge straffen geëist tegen Amsterdamse pinpasfraudeurs

BREDA - Tegen de leider van een Amsterdamse pinpasbende, de 32-jarige Kabiru I., heeft het OM in Breda 4,5 jaar gevangenisstraf geëist.

De organisatie was in heel Nederland actief. De fraude werd gepleegd in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Alkmaar, Groningen en Tilburg. De vrouw van Kabiru en medeverdachte, de 28-jarige Davina E., hoorde 2,5 jaar tegen zich eisen.De Postbank vordert ruim een half miljoen van de verdachten.

De zaak kwam aan het rollen toen in april 2006 op Schiphol een Nigeriaanse man werd aangehouden met veel contant geld bij zich. Via telefoontaps en observaties kwam de recherche de bende op het spoor. Ze werkten volgens een vast patroon. Eerst werden rekeningafschriften uit brievenbussen van particulieren gestolen. Met die gegevens werd dan de klantenservice van de bank gebeld met de mededeling dat de pinpas gestolen of beschadigd was.

De bank stuurde een nieuwe pas en de fraudeurs onderschepten ze weer uit de brievenbus. Kabiru vervalste identiteitsbewijzen en met de pinpassen werden vervolgens de pincodes bij de postkantoren opgehaald. Daarna werd de rekening van de benadeelde geplunderd.

In totaal zijn er tachtig zaken aan het licht gekomen. Bij huiszoekingen in Amsterdam nam de politie onder andere een groot bedrag geld, sieraden en twee dure auto’s in beslag. Officier van justitie mr. K. van Damme eiste tegen 49-jarige Hensley P. 2,5jaar cel en tegen Morela P. (50) twintig maanden, beide ook uit Amsterdam. Zij gingen het geld ophalen bij de banken of gingen pinnen met de passen. Ook vulden ze overschrijvingsformulieren in. De buit werd wit gewassen of naar buitenlandse rekeningen gesluisd.” Het was toen mogelijk om twee keer per week € 6000 af te halen bij de balie van de Postbank”, aldus de Bredase officier. ”Nu is kan dat niet meer.”

Volgens advocaat J. Plasman schuiven de bendeleden alle schuld in de schoenen van zijn cliënt. “ De rol van iedereen binnen de organisatie heeft het OM niet boven tafel kunnen krijgen, bovendien is de bende maar gedeeltelijk opgerold.”

De uitspraak is op 2 december.