Boete voor VUmc en Eyeworks

Het VUmc in Amsterdam heeft met opzet het medisch beroepsgeheim geschonden door mee te werken aan het realityprogramma '24 uur tussen leven en dood' van producent Eyeworks. Dat stelt het OM in Amsterdam. De overeengekomen schikking bedraagt 50.000 euro. Te gast is advocaat Peter Plasman.

Transactie
Het OM is met het VUmc en Eyeworks tot een schikking gekomen. Het OM vindt dat de twee partijen zich schuldig hebben gemaakt aan het heimelijk meeluisteren of opnemen van gesprekken in publieke ruimten. Ze hebben beelden en gesprekken opgenomen zonder dat dit vooraf voldoende kenbaar is gemaakt. Het medisch centrum is akkoord gegaan met een bedrag van 30.000 euro. Eyeworks betaalt een bedrag van 20.000 euro.

Het Openbaar Ministerie rekent het opzettelijk schenden van het beroepsgeheim zwaarder dan het onvoldoende vermelden van de opnames, en legt het VUmc dus een hogere boete op.

Voorwaarde
Het OM heeft als voorwaarde gesteld dat de zeven patiënten die aangifte hebben gedaan een schadevergoeding krijgen van beide partijen. De hoogte van het bedrag is nog niet bekend. De gemaakte beelden zijn vernietigd.

Passend
Omdat beide organisaties hun volledige medewerking hebben verleend aan het onderzoek en veel media-aandacht te verduren hebben gekregen, ziet het OM de schikking als een passende oplossing. Volgens justitie heeft een zitting onvoldoende meerwaarde.

Commotie
Het programma '24 uur tussen leven en dood' leidde in 2012 tot veel ophef. Patiënten gaven aan dat zij onvoldoende op de hoogte gesteld waren. In februari zond RTL de eerste aflevering uit, maar besloot kort daarna om het programma toch te schrappen.