Bom onder vuurwerkproces

Een tot nog toe geheimgehouden document van twee rechercheurs van het 'Tolteam' dat onderzoek deed naar de vuurwerkramp in Enschede, heeft een tikkende bom onder het proces gelegd.

Het document bevat een ernstige beschuldiging die erop neer komt dat de veroordeelde André de Vries erin is geluisd door het Tolteam en het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo. De Vries werd in augustus vorig jaar veroordeeld tot 15 jaar celstraf voor het aansteken van de brand bij S.E. Fireworks die tot de vuurwerkramp leidde.

Eén lid van het politieteam zou samen met een hulpofficier van justitie een getuige hebben 'gestuurd' om het bewijs tegen De Vries kloppend te maken. Het onder druk zetten van een getuige geldt als doodzonde. Het kan leiden tot vernietiging van het vonnis.

Het geheimgehouden document bevat een opsomming van ontlastende feiten voor De Vries, die volgens de rechercheurs met opzet buiten het strafdossier zijn gehouden.

Zo zou De Vries níet met zijn gsm vanuit het rampgebied hebben gebeld, een feit dat een rol speelde bij zijn veroordeling. Ook werd gesuggereerd dat het door een getuige opgegeven signalement overeenkomt met dat van De Vries. De beide signalementen kwamen niet overeen. De advocaat van de twee rechercheurs heeft het document deze week doorgestuurd naar de advocaten van De Vries en de twee directeuren van S.E. Fireworks.

Strafpleiter Abraham Moszkowicz, die De Vries verdedigt, is verbijsterd. Hij wil dat de rechercheurs op de zitting als getuigen worden gehoord. Het rechercheduo blijkt al sinds mei vorig jaar bezig deze ontlastende feiten aan het strafdossier toe te voegen. ,,Al die tijd zijn ze tegengewerkt door de leiding van het eigen politieteam'', zegt hun advocaat J. Peters.

De ontboezemingen zijn ook van groot belang voor de zaak tegen directeuren Rudi Bakker en Willie Pater van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks. De rechtbank in Almelo veroordeelde Bakker en Pater in april vorig jaar tot zes maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Advocaat-generaal A. Welschen van het OM noemt het 'niet nodig' dat de rechters van het hof in Arnhem de twee rechercheurs over het politieonderzoek laten getuigen. ,,Als dit een klokkenluidersverhaal zou zijn, moet je daar goed mee omgaan, maar dat is hier absoluut niet het geval. De rechercheurs hebben zich laten beïnvloeden door Bakker'', stelt Welschen.

Volgens strafpleiter J. Plasman is dat pertinent onwaar en hebben juist de rechercheurs aan Bakker verteld dat de dader binnen S.E. Fireworks moet worden gezocht. Het hof bepaalt in een tussenarrest op 7 februari of het verzoek wordt toegewezen.