Celstraf voor slaapkamer vol met tienduizenden pillen in Deventer

Een 68-jarige vrouw uit Deventer is dinsdag veroordeeld tot dertig maanden cel waarvan twintig maanden voorwaardelijk. Ze had rond de 40.000 pillen en twee kilogram coke op haar slaapkamer liggen.

De rechtbank denkt dat ze handelde uit loyaliteit aan haar zoon. Die staat later dit jaar in het zuiden van Duitsland terecht voor het handelen in grote hoeveelheden harddrugs. Onderzoek van de Duitse politie naar verdovende middelen die vanuit het oosten van Nederland werden gesmokkeld, zorgde voor een inval in het huis van Gisela D.

Snoepgoed
Ze wist dat er iets mis was met de dozen pillen op haar slaapkamer, al zei ze aanvankelijk dat er snoepgoed in zat. De dozen waren gebracht 'door een bekende', zei ze. Later werden de pillen overgepakt in kleine plastic zakjes. Ze had nooit gevraagd wat er in die dozen zat. Ze heeft een verkeerde keuze gemaakt. ,,En daar heb ik spijt van'', zei ze twee weken terug op haar zitting.

Slechte gezondheid
D. zit al 194 dagen vast en dat valt haar zwaar. De vrouw heeft een slechte gezondheid en is meerdere keren in haar cel ingestort. Haar loyaliteit aan haar zoon maakt dat ze echter nog een tijdje moet volhouden in de cel. Ze kreeg dinsdag dertig maanden cel waarvan twintig maanden voorwaardelijk opgelegd. De dagen in voorarrest mag ze van de onvoorwaardelijke straf aftrekken.

Normaal staan op het bezitten van deze grote hoeveelheden drugs hogere straffen. De rechtbank zag echter reden daarvan af te wijken. Zo had D. 'slechts een faciliterende rol' en is ze zich bewust van de fout die ze maakte.