Cevat kreeg geen tijd voor legitimatie

AMSTERDAM - De enige twee getuigen die zagen hoe Franklin F. op 9 juli in Amstelveen Gabrielle Cevat doodschoot, hebben niet gezien of gehoord dat Cevat de kans had zich als agente bekend te maken, zoals justitie suggereert.

Beide getuigen beschrijven juist dat F. onmiddellijk schoot toen Cevat was uitgestapt. Ze zagen niet dat Cevat zich met haar politiepas kon legitimeren en hoorden haar evenmin iets zeggen. ''Het was echt zo van: hij stapt uit, zij stapt uit en hij schiet,'' zegt de ene getuige, die spreekt van 'een fractie van een paar seconden'.

De ander, die 'denkt dat het in totaal vijf seconden duurde allemaal': ''Ze stond daar gewoon. En hij trok gelijk zijn pistool toen-ie daar aan kwam lopen. (..) Gewoon gelijk. Hij schiet d'r gelijk neer.''

Advocaat Peter Plasman van F. brengt de getuigenverklaringen naar buiten omdat hij vindt dat justitie na afloop van een inleidende zitting in de strafzaak, maandag, ten onrechte het beeld schetste dat zou vaststaan dat F. bewust een agent doodschoot omdat ze hem had aangehouden.

''Die bewering vindt totaal geen steun in het dossier,'' zegt Plasman. ''Het deugt dus niet als je dat als feit brengt, terwijl uit de verklaringen van de getuigen eerder het tegendeel blijkt.''

De raadsman gaat ervan uit dat zijn dronken cliënt 'in een opwelling' schoot, zonder te weten dat hij met een politieambtenaar van doen had.

Het antwoord op de vraag of Franklin F. doelbewust een agent doodschoot, zal straks de hoogte van zijn straf bepalen. Moord op een agent wordt veel zwaarder bestraft dan doodslag op een burger.

Justitie blijft erbij dat in het dossier aanwijzingen zijn dat Cevat zich legitimeerde maar erkent dat dit niet uit de getuigenverklaringen is op te maken.

De enige die uitsluitsel kan geven, is de verdachte zelf, aldus justitie. ''Maar hij zwijgt. Wat wij dus graag willen, is dat hij gaat verklaren over wat er allemaal gebeurd is.''