Criminele bende eist veel nader onderzoek

Leeuwarden/emmen - De tot zes jaar gevangenisstraf veroordeelde D.B. (38) uit het Duitse Wilhelmshaven, die wordt gezien als de leider van De Albanezen in Emmen, heeftvandaag bij de start van het hoger beroep een waslijst aan onderzoekswensen voorgelegd aan het gerechtshof in Leeuwarden. Zijn nieuwe advocaat Peter Plasman wil bijna 30 getuigen (opnieuw) laten horen.
De Albanezen vormden in de ogen van het openbaar ministerie (OM) een criminele bende uit het voormalige Joegoslavië die gedurende twee jaar de drugshandel in Emmen in handen had. In de ogen van het OM maakten de leden onder aanvoering van B. zich ook schuldig aan afpersing en andere vormen van intimidatie. Uit onderzoek is volgens het OM gebleken dat de mannen de horeca in Emmen wilden controleren. Daar hoorde het verplicht betalen van beschermingsgeld ook bij.

De rechtbank in Assen verklaarde B., die de wijk had genomen naar Duitsland, vorig jaar op alle punten schuldig. Hij kreeg zes jaar. Zijn twee jaar oudere broer I.B. kreeg voor deelname aan een criminele organisatie en de handel in harddrugs 2,5 jaar cel. De straffen voor de overige vier verdachten varieerden van 1 tot 2,5 jaar cel. Vijf van de zes mannen zitten nog achter slot en grendel.

B. en de zijnen hebben de drugshandel en de terreur in de Emmer horeca altijd ontkend. Hun veroordeling is mede gestoeld op ruim 50 verklaringen van drugsgebruikers, -dealers en slachtoffers. Ook de medeverdachten van B. willen dat in hoger beroep getuigen opnieuw wordt gehoord, zij het aanmerkelijk minder dan op de lijst van B. staan. Zodoende willen ze het vonnis van de rechtbank Assen 'toetsen aan de verklaringen van de getuigen'.

De advocaten van vier verdachten willen dat het voorarrest van hun cliënten in elk geval tot de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep wordt geschorst. De mannen zitten nu elf maanden vast en dat is volgens de raadslieden lang genoeg.

Uitspraak 22 februari.