Critici van Tolteam: rol klusjesman onderbelicht

ENSCHEDE - De twee rechercheurs die kritiek leveren op het Tolteam, vinden de rol van klusjesman K. van S.E. Fireworks onderbelicht. Ook zou het optreden van directeur W. Pater en zijn familie niet zijn uitgespit, omdat het team zich richtte op De V. Dat was kokerdenken, aldus het duo.

K. (60) was voor zover bekend de laatste die op 13 mei 2000 op het terrein aan de Tollensstraat was, kort voor de vuurwerkramp. Hij verzweeg dat eerst, op advies van zijn vrouw. De Enschedeër meldde daarna dat-ie er om 11.30 uur was, om een hogedrukspuit te halen. Volgens de politie klopte dat tijdstip niet en moet het om 13.40 uur zijn geweest. K. is veroordeeld tot 140 uur werkstraf voor meineed.

De brigadiers, die lang in politiedienst zijn en die door de teamleider werden belast met de verhoren van directeur R. Bakker, zetten in mei vorig jaar twintig kritiekpunten op papier. Hun conclusie: er is te veel ‘gebreid en gekleurd’ in het onderzoek, zodat de ware toedracht van 13 mei 2000 onder tafel bleef.

‘Zij vinden De V. niet de dader’, zegt Bakkers raadsman J.P. Plasman. De Almelose rechtbank vond de ontkennende De V. schuldig op grond van elf bewijsmiddelen, waaronder een bekentenis tegen undercoveragent A1046 in de Maastrichtse bajes en vuurwerksporen op zijn rode sportbroekje. Hij kreeg vijftien jaar cel.

De agenten probeerden een rij meerderen te overtuigen, van teamchef tot hoofdofficier, maar strandden steeds. ‘Het is en blijft De V.’, zou officier H. Stam hebben gezegd, toen het duo opperde meer te speuren naar de klusjesman, die inmiddels is verhuisd naar Groningen, W. Pater (51) en zijn naasten. Zij kregen de indruk dat de Paters door hadden dat ze in hun woning in Glanerbrug werden getapt. Dat zou blijken uit opgevangen gesprekken.

Nu het Openbaar Ministerie (OM) de kritische agenten in het hoger beroep niet als getuigen wil horen en hun opvatting niet aan het dossier toevoegt, geven ze, met bemiddeling van een advocaat van de politiebond ACP, hun mening. ‘Ze hebben een gewetensconflict. Er is in hun ogen van alles niet goed gegaan’, zegt raadsman J. Peters. ‘Ze zijn bezorgd over een eerlijk proces tegen De V. en vinden dat ontlastend bewijs tegen hem wordt weggelaten.’

Sancties
Tegen beide criticasters zijn, toen ze intern kritiek leverden, geen sancties aangekondigd of genomen. De twee doen hetzelfde werk als voor hun toetreding tot het omvangrijke Tolteam. Alle betrokkenen bij dat mega-onderzoek, dat werd geleid door de inmiddels bevorderde R. de Boer, beraden zich vandaag over de gerezen situatie.