De goede richting in met de legaliteit van poker

Het lobbyen voor de legaliteit van poker heeft geen windeieren gelegd. Dit jaar zijn al vele resultaten bereikt. Begin juli oordeelde de rechtbank in Den Haag dat poker geen kansspel is en in Amerika is er nu ook breaking nieuws: Het House Financial Services Committee heeft de Barney Frank's Internet Gambling Regulation, Consumer Protection and Enforcement Act goedgekeurd.

De rechtbank in Den Haag deed begin juli een opvallende uitspraak: Poker is geen kansspel! De advocaat Peter Plasman verdedigde een organisatie die in Den Haag pokertoernooien organiseerde, waarbij ook de pokerpro Steven van Zadelhoof betrokken zou zijn. De gebruikelijke argumenten van de officier van Justitie werden resoluut naar de prullenbak gewezen. Zelfs de uitspraak door de Hoge Raad werd opzij geschoven.

De rechter baseerde zijn oordeel op het onderzoek welke is uitgevoerd door van der Genugten en Borm die stelden dat er sprake is van een relatieve schaal die bepalend is of een spel een kansspel is of niet. Hun conclusie was dat Texas Hold'em meer een behendigheidsspel was.

Uiteraard zal er een hoger beroep volgen, maar niet iedereen heeft zin om de uitslag hiervan af te gaan wachten. Zo gaan aanstaande zaterdag 31 juli de deuren open van de eerste officiële poker room in het Twentse dorpje Glane. In het café staan zes poker tafels waarbij men dagelijks terecht kan voor cash games en sit and go's. Qua cash games worden de limieten €1/€2 en €2/€4 geboden en sit and go's van €25+5, €50+10 en €100+10. Weliswaar is de rake zeer hoog te noemen, maar het begin is gezet.

Vandaag is er tevens breaking nieuws uit Amerika: Het House Financial Services Committee heeft Barney Frank's Internet Gambling Regulation, Consumer Protection and Enforcement Act goedgekeurd. Dit betekent niet dat online poker nu legaal is, maar de eerste stap is gezet. Voor de beeldvorming: Vier jaar geleden werd er nog met 6-1 tegen gestemd en nu werd er voor gestemd met 2-1. Met name de democraten ondersteunen het wetsvoorstel en stemden 34-4, terwijl de republikeinen nog met 6-18 tegen stemden.

Het Amerikaanse congres zal ook wel de conclusie hebben getrokken dat online poker niet zomaar verdwijnt en nu staan ze voor een lastige keuze. Door poker te legaliseren kan de Amerikaanse regering er in iedergeval nog geld mee verdienen en gezien de huidige economische crisis zal deze factor zeker een belangrijke rol spelen.

Er zijn ook een aantal opvallende amendments met betrekking tot de legalisatie. Zo komen poker rooms die in het verleden bewust de wet hebben overtreden niet in aanmerking voor een licentie. Aangezien zowel PokerStars als Full Tilt Poker nog gewoon spelers accepteerden uit Amerika zouden zij dus niet in aanmerking komen voor een licentie. Dat zou opmerkelijk zijn aangezien dit de twee grootste poker rooms zijn ter wereld.

Daarnaast mogen spelers niet storten met een credit card en moet er middels software kunnen worden geverifieerd dat een speler minimaal 21 jaar is. Wanneer iemand een achterstand heeft in het betalen van kinderalimentatie dan mag hij/zij ook niet spelen. Een poker room zal de verplichting krijgen dat de meeste medewerkers in Amerika wonen.

Het zal nog even spannend worden, maar er is nu al behoorlijke vooruitgang geboekt ten opzichte van de afgelopen jaren.