Directeuren SE Fireworks houden uitkeren van verzekeringsgeld op

ARNHEM - Door tegenwerking van de twee directeuren van SE Fireworks, hebben de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede nog altijd geen geld ontvangen van de aansprakelijkheidsverzekering. Tot die conclusie komt de Enschedese advocaat D. Kalma, die 250 gedupeerden van de ramp vertegenwoordigt.

Volgens Kalma weigeren de beide directeuren, W. Pater en R. Bakker, medewerking omdat ze bang zijn daarmee hun schuld en aansprakelijkheid te erkennen. Dat zou hun positie schaden bij nog lopende rechtszaken.

Verzekeringsmaatschappij Allianz, waarbij SE Fireworks in mei 2000 ten tijde van de ramp een aansprakelijkheidsverzekering had lopen, heeft volgens Kalma een miljoen euro voor de gedupeerden opzij gezet. Om tot uitkering over te gaan, moeten de verzekeringsnemers, de beide directeuren, het uitkeringsverzoek tekenen. Pas dan kan Allianz het geld overdragen aan een stichting die de verdere verdeling regelt.

Advocaat J. Plasman, raadsman van directeur Bakker, ontkent de aantijging ten stelligste. Volgens hem is zijn cliënt altijd bereid geweest te tekenen. Alleen weigerde hij de oorspronkelijke opzet, waarin de beide Fireworks-directeuren samen ook de stichting moesten gaan besturen. 'Daarna heb ik nooit meer wat gehoord. Ik dacht eigenlijk dat het al lang geregeld was.'

Volgens Kalma ligt er wel degelijk een voorstel waarin vijf onafhankelijke bestuurders de stichting onder hun hoede nemen. Mocht hij ondanks de ruimhartige toezegging toch niet tot overeenstemming komen, dan heeft Kalma nog een andere pijl op zijn boog. Bij de rechtbank in Den Haag is een bodemprocedure aangespannen over de verantwoordelijkheid voor de vuurwerkramp. Als SE Fireworks de zwartepiet krijgt toebedeeld, denkt de advocaat met die uitspraak in de hand Allianz te kunnen bewegen het geld over te maken.

De rechtbank heeft woensdag, toen de uitspraak in de bodemprocedure werd verwacht, de beslissing echter uitgesteld tot voorjaar 2005: de zaak heeft geen prioriteit. Voorzitter N. van Lijf van de belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp vindt dat moeilijk te verteren.