Een lans breken voor poker

Opnamen Lords of Poker begonnen | ‘Dit kabinet is arrogant’

De fans moeten nog even wachten op de uitzendingen, maar de tv-opnames van Lords of Poker zijn inmiddels in volle gang. In het statige Huys ten Donck bij Ridderkerk verzamelden zich maandag voor de tweede keer 44 pokerprofs en -liefhebbers om deel te nemen aan deze nieuwe Nederlandse competitie.

“Nou, hopen dat ik straks warm word van het spel”, zegt een van de deelnemers terwijl hij op het koude bordes van het landhuis zijn peuk in een bak gooit. Het is maandagochtend en zometeen begint de tweede toernooironde van Lords of Poker. De spelers hebben er zin in, al is het nog vroeg. Her en der wordt nog nagesproken over de eerste toernooironde, die een aantal verrassende namen aan de finaletafel opleverde. Maar de meesten zijn al bezig met het uitstippelen van hun eigen strategie.

Een van hen is de bekende strafrechtadvocaat Peter Plasman, die de eerste dag van een groot proces rond een reeks liquidaties in de onderwereld laat schieten voor zijn geliefde hobby. “Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik van alle deelnemers het langst speel. Het is niet zo dat het een uit de hand gelopen hobby van me is, maar het is wel m’n grootste hobby”, verklapt hij in een van de sfeervolle gangen van het landhuis. Plasman rekent zichzelf niet tot de favorieten. Ik ben na acht toernooien tevreden als ik acht keer lekker heb gespeeld. Verliezen is niet erg, zolang het maar met goed spel is.” De raadsman zegt met zijn deelname een lans te willen breken voor pokerminnend Nederland. “Via mijn vak kom ik vaak in aanraking met pokerspelers. Het gaat dan vaak om of poker een kansspel is. Maar ik vind het een behendigheidsspel.”

En dat is precies hoe een van Neerlands meest bekende pokeraars, Marcel Lüske, er ook over denkt. “Och man, praat me er niet van. Woest ben ik op die arrogante regering hier”, reageert Lüske als hem wordt gevraagd naar het pokerstandpunt van dit kabinet. Balkenende en consorten willen onder meer dat pokerspelers maandelijks 29 procent afdragen aan de fiscus, legt de ‘Flying Dutchman’ uit. “Ik snap het niet. Ze zeggen hier liberaal te zijn, maar zodra het om poker gaat, kan opeens niets meer. Dan is de lol er snel af.” Lüske zegt serieus te overwegen een pokerpartij te beginnen. “Er zijn honderdduizenden liefhebbers en met 35.000 stemmen zitten we al in de Tweede Kamer. En reken maar dat we dan van ons laten horen!”

Lords of Poker, vanaf 18 maart acht weken lang
op woensdag, donderdag en vrijdag bij RTL7