Fred R. wil snel terug naar Nederland

De 37-jarige moordverdachte Fred R. wil zo snel mogelijk worden uitgeleverd aan Nederland. Dat meldt zijn advocaat Peter Plasman maandag. Vorige week werd de verdachte van moord op de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl aangehouden op een Spaanse camping in het Noord-Spaanse Torroella de Montgri. Hij zit nog vast in een Spaanse gevangenis.
De verdachte werd aangehouden nadat een internationaal opsporingsbevel tegen hem was uitgevaardigd waarin hij wordt verdacht van drie liquidaties en één poging daartoe. Het OM vervolgt R. alleen voor de moord op Van der Bijl. Van de andere misdaden is het OM niets bekend. Advocaat Plasman vindt dit een erg vaag verhaal. "Niemand kan me zeggen waarmee de andere zaken te maken hebben."

Hoe sterk het OM staat tegen Fred R. kan zijn advocaat niet zeggen. "Ik ken alleen nog maar de krantenberichten," zegt Plasman, "dus eigenlijk weet ik nog maar heel weinig." De 50-jarige kroegbaas Van der Bijl werd op 20 april vroeg in de ochtend doodgeschoten in café De Hallen in Amsterdam-West. Hoewel bekend is dat hij contacten had met verondersteld topcrimineel Willem Holleeder, heeft de politie niet bevestigd dat daarmee een verband bestaat.

Fred R. werd eerder in verband gebracht met verboden wapens. In februari 2003 deed de politie in een villa in Vinkeveen een 'grote wapenvondst'. De villa werd enkele maanden daarvoor door actrice Katja Schuurman bewoond. Het zou gaan om ongeveer twintig wapens van een zwaar kaliber, die volgens de politie alleen in oorlogssituaties worden gebruikt. Schuurman verhuurde de villa volgens de politie onder aan Fred R. via een makelaarskantoor. Advocaat Plasman bevestigt dat zijn cliënt toen als verdachte is aangehouden. "Maar hij is door de rechtbank van alle verdenking in deze zaak vrijgesproken."