Gerechtelijk gesteggel om quizvragen

Ze trouwde in Amstelveen en niet op Ibiza. Toch rekende het quizprogramma Miljoenenjacht het antwoord ‘Patty Brard’ goed op de vraag: ‘Welke diva trouwde afgelopen maand op Ibiza’ waardoor kandidaat Simeh de finale niet haalde. Advocaat Peter Plasman klaagt nu Endemol aan en vindt dat de makers hun fout moeten erkennen en Simeh schadeloos moeten stellen.

In 2003 vond een soortgelijke rechtszaak plaats, aangespannen door Sjaak Sibbing, die in 2000 meedeed aan Lotto Weekend Miljonairs. Om 250.000 euro te winnen moest hij antwoord geven op de vraag in welk jaar vrouwen voor het eerst mochten meedoen aan de Olympische Spelen.

Volgens Sibbing kreeg hij als keuzemogelijkheden: 'Tokio 1966', 'Londen 1948', 'Stockholm 1912' en 'Parijs 1900'. Sibbing antwoordde 'Stockholm 1912'. Dat deed hij naar aanleiding van een voorgesprek met een van de medewerkers van het programma.

De deelname aan dit spel wordt namelijk voorafgegaan door een voorselectie. In dit kader heeft een medewerkster van Endemol aan Sibbing telefonisch vijf vragen ter beantwoording voorgelegd. Eén van deze vragen was: 'Waar werden in 1912 de Olympische Spelen gehouden, waar vrouwen voor het eerst meededen?'. Sibbing heeft daarop geantwoord: Stockholm.

Maar het goede antwoord in de uitzending was volgens Endemol 'Parijs 1900'. De Zoetermeerder ging hierdoor naar huis met een bedrag van 32.000 gulden.

Hoge Raad
Sibbing ging destijds door tot de Hoge Raad, maar kreeg geen gelijk. Die vond dat hij een overspannen eis stelde, voor de minimale inspanning die hij had moeten doen, namelijk in de trein stappen en naar de tv-studio rijden.

Peter Plasman denkt echter dat Simeh veel kans maakt nu wel in zijn recht te worden gesteld. Het is de tweede zaak van Plasman tegen Miljoenenjacht, vorig jaar vertegenwoordigde hij ook Arrold van den Hurk, die per ongeluk op de rode knop drukte en daardoor niet met 5 miljoen maar met 125.000 euro naar huis ging.

Eisen quizvraag
EenVandaag spreekt met Sjaak Sibbing, Peter Plasman en met Ruud van Marion, gepassioneerd quizvragenmaker voor ‘Twee voor Twaalf’. Want waar moet een goede quizvraag aan voldoen?

En wat kun je volgens van Marion het beste doen als programmamaker, als je een kandidaat hebt laten winnen met een verkeerd antwoord of hebt laten verliezen met het goede.