Gok met pokerhal is te wagen

Het Losserse grensdorpje Glane heeft sinds dit weekeinde een pokerroom.

In een deel van café biljart Glane kan Hold'em No-Limit worden gespeeld. Initiatiefnemer Ted Stolzenbach uit Amsterdam hoopt er een boterham mee te kunnen verdienen. Een boze brief van de minister (zie hiernaast) weerhoudt hem niet. Hij hecht meer waarde aan een recent vonnis van de rechtbank Den Haag.

De bekende Amsterdamse advocaat Peter Plasman bevocht die uitspraak van juli dit jaar, die het pokeren uit de illegaliteit lijkt te halen. De strafkamer bepaalde dat de spelvariant Texas Hold'm geen kansspel maar een behendigheidsspel is. Daarmee zaagden de rechters de poten onder de stoel van minister Hirsch Ballin af, die pokeren verbiedt tenzij het gebeurt in het Holland Casino.

De raadsman Plasman - tevens pokerfan - vindt het verstandig dat in Glane vooralsnog alleen Hold'em No-Limit wordt gespeeld. Niet alleen gaat het Haagse vonnis juist over dat type spel, maar ook is het de meest gewilde variant. Na de uitspraak heeft hij tal van vragen van particulieren gehad die pokeren commercieel willen organiseren. De boodschap die hij heeft is dat het 'redelijk veilig' is om dat te doen, hoewel het altijd 'lastig' is om een specifiek vonnis algemeen te interpreteren. Het vonnis is volgens hem zo sterk dat het straks in het door het Openbaar Ministerie aangespannen hoger beroep moeilijk ter zijde kan worden geschoven. Hij denkt dat Justitie daarom niet erg happig zal zijn om nieuwe initiatieven de nek om te draaien ondanks dat ze zich via een hoger beroep tegen de ontwikkeling verzet. Plasman: "Als het vonnis van de rechtbank in hoger beroep standhoudt, zal Justitie over enkele jaren de bedrijfsschade moeten betalen die uit vervolging van pokerrooms is voortgekomen." Bovendien heeft hij de indruk dat het OM geen prioriteit legt bij de aanpak van pokerclubs, ze zelfs eerder gedoogt.

Ondernemers hebben volgens Plasman nu de troeven in handen want de rechtbank heeft gehakt gemaakt van het arrest van de Hoge Raad uit 1998 op basis waarvan Justitie tot nog toe pokeren zonder vergunning aanpakt. Die Hoge Raad vond dat het er niet toe deed of het nu om een kans- of een behendigheidsspel gaat. De doorslag gaf dat de meeste spelers gokken en dat het daarom als een te verbieden kansspel moet gelden.

Plasman: "Maar dat is een erg subjectief criterium waar de wetgeving niet van houdt. De gewoonte van de pokeraar is niet te meten. De rechtbank hecht enkel waarde aan nieuw wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat pokeren een behendigheidsspel is."

Hij legt het uit op basis van zijn eigen ervaring. "Ik poker zo'n veertig jaar en dat heeft een aardige bijverdienste opgeleverd", vertelt hij. "Er is een kansfactor, natuurlijk, vanwege de kaarten die je krijgt. Maar daarna kun je het resultaat beïnvloeden door te bepalen of je een goede of een slechte kaart hebt. Je moet kunnen analyseren. Bij een goede kaart kun je de winstkansen maximaliseren en bij een slechte het verlies minimaliseren. Maar je kunt met slechte kaarten ook winnen door de tegenstander in te schatten, door lef te tonen, door wat psychologie te kennen. Op termijn speel ik daardoor winnend."

Het OM kon nog niet reageren.