Haat zaaien tegen alle Armeniërs of alleen een voorspellende gave?

ALMELO - Ilhan A. (52) heft een gebalde vuist en scandeert: Karabach wordt het graf van de Armeniërs. De Turk zaaide haat in Almelo, meent het Openbaar Ministerie. ,,Hier kan nooit een veroordeling uit komen'', stelt zijn advocaat Peter Plasman.

Het Rembrandtveld is mudvol, zondagmiddag 1 juni 2014. Een week eerder is bij de Armeense kerk een monument onthuld, herinnerend aan de volkerenmoord op tienduizenden Armeniërs een eeuw geleden. Die genocide ligt gevoelig onder Turken. Velen ontkennen de massamoord, inclusief de regering in Istanbul. Die eerste juni is er een protestbijeenkomst tegen het Armeense monument.

Haat zaaien
Ilhan A., een statige, grijze Turk uit Den Haag, krijgt de microfoon. 'Karabag ermeniye mezarolacak', zegt hij, de vuist omhoog. 'Karabach wordt het graf van de Armeniërs', is de erkende vertaling.

Het OM merkt zijn uitlating aan als haat zaaien en discriminatie van een bevolkingsgroep, 'goed' voor maximaal 2 jaar cel of een boete. Aangevers van Armeense huize meldden zich als beledigde partij in het strafproces. Zij vergelijken zich met joden in de Tweede Wereldoorlog.

Kansloos
Drie Twentse rechters buigen zich vandaag over Ilhan A.'s toespraak. Zijn advocaat Peter Plasman acht het OM kansloos. ,,Hier kan nooit een veroordeling uit komen'', zegt de strafpleiter.

Van haat zaaien is volgens de Amsterdammer 'absoluut geen sprake'. Zijn cliënt zou slechts historische feiten hebben genoemd, over het bezette oorlogsgebied. ,,Karabach is formeel in staat van oorlog. Daar zijn veel slachtoffers gevallen in 2016. Mijn cliënt heeft gelijk gekregen. Het is een politieke opvatting de Armeniërs als bezetters te zien, maar de rechtbank zal niet in het conflict ginds treden'', verwacht hij.

Nog een zaak
Niet alleen Ilhan A. staat terecht. Het OM vervolgt ook Patrice B. (61), bewust op dezelfde dag. Zij schreef medio 2014 op een Facebookpagina van RTV Oost: 'De enige goede moslim is een dode moslim. Bevrijd Nederland van dit kankergezwel en stem op Wilders'.

Door beide zaken tegelijk aan te brengen, onderstreept het OM dat discriminerende en haat zaaiende opmerkingen niet worden geaccepteerd, uit welke hoek ze ook komen.