Halfjaar cel voor afperser Sail

AMSTERDAM - De 41-jarige man uit Workum die vorig jaar de organisatie van Sail probeerde af te persen, is dinsdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een halfjaar gevangenisstraf. Hij krijgt ook nog een halfjaar voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden vijftien maanden cel. G.H. stuurde op 15 augustus een e-mail naar het SBS6-televisieprogramma Hart van Nederland. Hij beweerde informatie te hebben over aanslagen tijdens het nautische evenement Sail in Amsterdam. De man eiste 4 miljoen euro voor zijn informatie, van SBS6 of de gemeente Amsterdam. Maar zijn mail was snel getraceerd en een dag later werd H. opgepakt.

,,Alhoewel de wijze waarop deze feiten plaatsvonden alles behalve professioneel was, werd zij gepleegd tegen de achtergrond van in die periode gepleegde gruwelijk bomaanslagen in Londen, waarbij veel slachtoffers zijn gevallen en welke bomaanslagen - ook in Nederland - bij burgers tot gevoelens van zorg heeft geleid'', oordeelt de rechtbank in haar vonnis en komt op basis daarvan tot de gevangenisstraf.

H. verklaarde aanvankelijk bij de politie de e-mail in expres klungelig te hebben geschreven om de verdenking te laten vallen op iemand uit de kringen van Bin Laden. Tijdens de zitting kwam hij hierop terug. Het gebrekkige Nederlands was slechts een gevolg van zijn eigen problemen met taal.