Hoofdverdachte ‘wist niks van fraude’ met miljoenen aan zorggeld

Hoofdverdachte Mevlüt U. (47) is volgens zijn advocaat niet schuldig aan zorgfraude. Wel was hij betrokken bij Dolia Thuiszorg, dat wordt verdacht van het achteroverdrukken van 7,8 miljoen euro aan zorggeld. Maar dat U. wist van de fraude blijkt ‘nergens uit’, aldus zijn raadsman Peter Plasman. ,,Hij was een katvanger.”

Dolia Zorg was zo goed georganiseerd dat de hele Turkse gemeenschap in Utrecht en ver daarbuiten wist hoe het bedrijf van de drie broers te werk ging. Ze leverden ‘een klein beetje’ zorg en betaalden een groot deel (52 procent) van het gedeclareerde zorggeld contant uit aan klanten.

,,Als deze werkwijze zo wijdverspreid bekend was, dan is dat hét bewijs dat er geen enkele controle was op dit systeem”, stelt Plasman in reactie op de officier van justitie. ,,Anders was dit alles veel eerder opgerold. Het is niet de bedoeling dat je je zakken vult als je in de zorg zit. Maar dat is moreel gezien”, vervolgt hij. ,,Dat zegt niets over de betrokkenheid van mijn cliënt. Of over medeplegen of geweten hebben van deze praktijken. En dát is de kern van de zaak.”

Strafeis
Plasman vindt de strafeis van vijf jaar daarom veel te hoog. Hij geeft toe dat zijn vandaag zwijgende cliënt Mevlüt betrokken was bij Dolia Zorg en voor dat bedrijf stortingen naar Turkije deed. ,,Maar de vraag is of dat strafbaar was.” Die stortingen deed Mevlüt naar eigen zeggen in opdracht, ook al was hij directeur van Dolia Zorg.

De schuld van de fraude schoof Plasman af op broer Levent U. (39), die alle contacten met klanten (budgethouders) onderhield. Verhoorde zorgklanten noemden volgens Plasman nooit Mevlüt als spil binnen de organisatie. Het terugstorten van geld typeerde Plasman als ‘delen’. ,,Dat mag, klantenbinding. Zolang de zorg maar wordt geleverd die gedeclareerd is. Mijn cliënt was niet de grote baas, maar een soort katvanger binnen de organisatie.”

Criminele organisatie
Het Openbaar Ministerie is stellig: de broers vormden samen een criminele organisatie, die alleen maar uit was op eigen gewin. ,,Al vanaf 2013 was het foute boel.” Dolia had zeker 132 klanten, waarmee het bedrijf grofweg 7,8 miljoen euro gemeenschapsgeld onterecht inde. Onmogelijk, gelet op de winsten die Dolia volgens de boekhouding maakte (in 2014 en 2015 rond de 80.000 euro, in 2016 rond de 175.000). ,,Ze gaven klanten geen korting, ze gaven hun meer dan de helft van het gedeclareerde geld. Dat is strafbaar.”

Het OM verwijt hun dat ze veel meer zorg declareerden dan in werkelijkheid werd verleend, vooral door familieleden van de broers. Het vermoeden is dat met tientallen ‘zorgbehoevende’ familieleden of vertegenwoordigers is samengewerkt om te frauderen.

De Utrechtse rechtbank buigt zich komende anderhalve maand over duizenden pagina’s dossier. Eind deze maand komt ook zorgverzekeraar Zilveren Kruis nog aan het woord in de zaak, als benadeelde partij. Zij willen geld terug dat onterecht is gedeclareerd. Verder onderzoekt het OM strafvervolging voor tientallen cliënten en familieleden. Voor zorgcliënten die het toch al lastig hebben, dreigt een ongekende financiële strop, omdat zij waarschijnlijk onterecht gedeclareerd geld moeten terugbetalen. Niet alleen aan de verzekeraar, maar ook aan de onderzoekende gemeente Utrecht.

Op 28 november doet de rechtbank uitspraak, zowel tegen de hoofdverdachte als tegen de twee broers die 4 jaar cel hoorden eisen.