‘Hotelspringer’ moet voor rechter verschijnen

AMSTERDAM - De 29-jarige Australiër die in juli uit een hotelraam in Amsterdam sprong en op een Braziliaanse toerist landde, moet volgende week donderdag voor de rechtbank verschijnen. Hij is tijdens een eerdere regiezitting op borgtocht vrijgelaten, maar komt voor zijn proces naar Nederland. Dat zei zijn advocaat Peter Plasman maandag.

Het slachtoffer, een tienerjongen, zat nietsvermoedend op een terras in de Kerkstraat toen de Australiër vanaf driehoog op hem sprong. Hij liep hierdoor een dwarslaesie op en zit de rest van zijn leven in een rolstoel, liet Plasman eerder al weten.
Na het betalen van een borg van 100.000 euro, wat de familie van de verdachte heeft opgehoest, kon de Australiër de inhoudelijke behandeling van zijn zaak in zijn thuisland afwachten. De man had softdrugs gebruikt en verklaarde dat hij een stem in zijn hoofd hoorde die hem opdroeg te springen. Het OM verdenkt hem van het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.
Plasman vertelde eerder dat de Australiër die dag met vrienden de stad in was gegaan. Ze hadden wiet gerookt, spacecake gegeten en herbal xtc geslikt, wat verkrijgbaar is in smartshops. Toen de man zich niet lekker voelde, gingen ze terug naar het hotel. Volgens de raadsman kan zijn cliënt in feite geen verwijten worden gemaakt. Hij zou „willoos” zijn gesprongen. De Australiër heeft laten weten dat hij het afschuwelijk vindt wat er is gebeurd.