Imam vervloekte Van Gogh

AMSTERDAM - In de radicale Haagse As Soennahmoskee is een maand of twee voor de moord op Theo van Gogh gepreekt over en gebeden voor dodelijke ziektes voor Van Gogh en Ayaan Hirsi Ali. Dat was na de uitzending van hun film Submission in 2004. Waarschijnlijk was Van Goghs moordenaar, Mohammed B., ook aanwezig.

Dat is gisteren verklaard door Soumaya S., terreurverdachte in het Piranhaproces tegen Samir A. en vijf anderen.

Soumaya S. was in de As Soennahmoskee toen de Haagse imam Sjeich Fawaz Jneid preekte over verzet tegen belediging van de islam. De imam noemde Hirsi Ali 'de onvruchtbare' en Van Gogh 'een criminele schoft': ''Allebei zijn ze schoften.'' Indien 'aardse wetten hen beschermen', wendde hij zich 'tot de hemelen': ''O God, bezorg Van Gogh een ziekte die door alle bewoners van de aarde niet te genezen zal zijn (...) Bezorg Van Gogh een ellende, waarbij hij naar de dood verlangt en het niet treft.'' Voor Hirsi Ali bad hij om 'verblinding': ''O God, bezorg haar hersens een kanker, bezorg haar tong kanker.'' De Volkskrant heeft een opname van de preek achterhaald.

Mohammed B.'s advocaat Peter Plasman weet niet of zijn cliënt inderdaad bij de preek aanwezig was , zei hij vanmorgen. ''Ik heb over die preek niet eerder iets gehoord of gezien, dus of het voor B. de druppel is geweest, is speculatie. Ik schrik wel van deze tekst. Ik veronderstel dat wie zulke woorden uitspreekt, mensen in een bepaalde richting wil stimuleren en dat dat bij iemand die daarvoor bevattelijk is, bepaalde ideeën kan bevorderen.''