India levert vader ontvoerde peuter Insiya niet uit

India levert Shehzad Hemani, de vader van de ontvoerde peuter Insiya (3), niet uit aan Nederland. Het uitleveringsverzoek van het Openbaar Ministerie is door de Indiase autoriteiten afgewezen.

Dat bevestigt de advocaat van de Indiase zakenman Gerard Spong vrijdag.

De destijds 2-jarige Insiya Hemani werd in september 2016 in opdracht van haar vader met geweld ontvoerd uit de woning van haar oma en tante in de Watergraafsmeer.

Later bleek ze naar haar vader in het Indiase Mumbai te zijn gebracht. Het Openbaar Ministerie verdenkt de vader ervan de opdracht te hebben gegeven zijn dochtertje te ontvoeren en deed daartoe een rechtsverzoek in maart.

Dat verzoek is op 5 mei afgewezen. De Indiase autoriteiten beschouwen de zaak niet als 'onttrekking uit ouderlijk gezag' of 'kidnapping', waardoor de kwestie volgens hen niet strafbaar is. De afwijzing betekent dat Shezad Hemani in India weer een vrij man is.

Tweede verzoek
Andere landen kunnen hem nog wel uitleveren aan Nederland, de Interpol-signalering van Hemani op een lijst van gezochte persoon blijft bestaan. "In omliggende landen zal de wetgeving min of meer hetzelfde zijn," zegt Spong.

Peter Plasman, advocaat van Nadia Rashid, de moeder van Insiya, noemt de beslissing 'uitermate teleurstellend'. "Het was mijn client niet zozeer te doen om de uitlevering van meneer Hemadi, maar het was wel een potentieel middel geweest om haar dochtertje sneller terug naar Nederland te krijgen," aldus Plasman.

Geheel onverwachts is het besluit volgens Plasman niet. "Het is speculeren, maar er ligt ook nog een verzoek om de verdachte in de strafzaak te kunnen horen. Ik kan me voorstellen dat India zegt: je kan hem gewoon horen, maar dat kan gewoon hier, daar hoeven we hem niet voor uit te leven."

Plasman zegt geen vervolgstappen te nemen. "Dit is een kwestie tussen Nederland en India."

Demissionair minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vroeg begin mei tijdens zijn bezoek in India ook aandacht voor Insiya.

De woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt dat ze een reactie van de Indiase autoriteiten op hun verzoek hebben gehad, maar kan nog niet bevestigen dat het verzoek inderdaad is afgewezen. "Het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Veiligheid en Justitie bestuderen de reactie momenteel," aldus de woordvoerder.