Jelle Brandt Corstius alsnog vervolgd om beschuldigingen

Jelle Brandt Corstius alsnog vervolgd om beschuldigingenJournalist Jelle Brandt Corstius moet zich alsnog voor de strafrechter verantwoorden voor het in de media uiten van beschuldigingen van verkrachting.

Dat heeft de rechtbank dinsdag besloten. Het Openbaar Minister (OM) zag eerder af van vervolging. Tegen die beslissing heeft Gijs van Dam, tegen wie de beschuldigingen gericht bleken maar die de aantijgingen ontkent, klachten ingediend bij het gerechtshof van Amsterdam ‘wegens het niet vervolgen van een strafbaar feit’. Het hof vindt de klachten nu gegrond.

Brandt Corstius schreef in een artikel in het dagblad Trouw dat hij door een hoger geplaatste medewerker was gedrogeerd en verkracht. Hij herhaalde deze bewering ook in meerdere televisieprogramma's. Hoewel hij geen naam noemde, werd Van Dam spoedig onderwerp van speculatie.

#MeToo
Toen bleek dat Van Dam wegens gebrek aan bewijs niet vervolgd zou worden herhaalde Brandt Corstius zijn eerdere beweringen op de website medium.com. Van Dam heeft tweemaal aangifte gedaan van smaad.

Het gerechtshof heeft nu toch besloten de zaak op te pakken. ‘Omdat het om een meer dan eens in de landelijke media gedane beschuldiging van een ernstig misdrijf gaat en die beschuldiging met het persbericht nog een keer publiekelijk is bevestigd, is er ook een algemeen belang bij strafrechtelijke vervolging,’ aldus het gerechtshof. De strafrechter zal nu beoordelen of Brandt Corstius strafbare feiten heeft gepleegd.

Brandt Corstius heeft altijd gezegd dat hij zijn uitlatingen heeft gedaan in het kader van de #MeToo-discussie en daarom niet vervolgd zou moeten worden.

Opgerakeld
Advocaat Nico Meijering van Brandt Corstius laat weten te betreuren dat de zaak nu opnieuw opgerakeld gaat worden, maar dat zijn cliënt de zaak vol vertrouwen tegemoet ziet. Verder stelt hij dat het nooit de bedoeling is geweest dat de naam van de vermeende verkrachter bekend zou worden. Van Dam kwam er destijds zelf mee naar buiten, aldus Meijering.

Ook wijst hij erop dat Brandt Corstius heeft geprobeerd ‘om in der minne te bezien of er een punt gezet kan worden achter de kwestie’. Terwijl Brandt Corstius ook zelf publiekelijk ernstig is belasterd door de zaken om te draaien en hem tot dader te bestempelen, aldus de advocaat.