Jeugd-tbs na moordpoging op 12-jarige jongen

DEN HAAG - De 15-jarige jongen die in september vorig jaar in Den Haag de 12-jarige Johan van Leeuwen met een honkbalknuppel probeerde dood te slaan, wordt in een jeugdinrichting geplaatst.

De rechter heeft dat bepaald. Na twee jaar wordt bekeken of de jongen is 'uitbehandeld'.

De moordpoging had plaats in de Hertzogstraat, in de wijk Transvaal, voor de woning van het slachtoffer. Johan, die door buren werd gered, liep een schedelbreuk en inwendige bloedingen op.

De rechter achtte poging tot moord bewezen. De toen 14-jarige verdachte had goed nagedacht over zijn plan. Zo had hij speciaal een honkbalknuppel gekocht, hij had daarmee 'geoefend' op een boksbal en hij had een vluchtroute uitgestippeld en andere kleding meegenomen om na zijn vlucht niet te worden herkend. Uit onderzoek is gebleken dat hij lijdt aan een ziekelijke stoornis van zijn geestesvermogens. Mede door die 'denkstoornissen' heeft hij zichzelf wijsgemaakt dat hij beledigd was door Johan, die vroeger een vriendje van hem was. Zijn agressieve manier van reageren zou worden versterkt doordat hij nogal eens wordt gepest, waar Johan overigens niets mee te maken heeft.