Journalist Vuyk niet in gijzeling genomen

ZWOLLE - Freelance journalist Simon Vuyk wordt niet gevangengenomen, hoewel hij weigert zijn bronnen prijs te geven. Dat heeft de Haagse rechtbank vanmiddag besloten.

Vuyk schreef in augustus in Nieuwe Revu over de metselmoordenzaak. Op basis van bronnen maakt hij aannemelijk dat de slachtoffers in de val zijn gelokt door enkele verdachten. Zijn artikel is een van de bewijsmiddelen die Justitie gebruikt om aan te tonen dat geen sprake is van doodslag - zoals een verdachte beweert - maar van moord.

De misdaadjournalist weigerde de afgelopen maanden vragen te beantwoorden over zijn bronnen. Vuyk beroept zich op zijn verschoningsrecht. Volgens het Europese Hof mogen journalisten in principe hun bronnen geheim houden. Als klokkenluiders zich vrij voelen om via de media misstanden aan de kaak te stellen, kan de pers zich opstellen als ´waakhond´ van de machthebbers.

Bij hoge uitzondering wijkt het verschoningsrecht voor andere belangen. In deze zaak is het achterhalen van de waarheid volgens de rechtbank belangrijker dan de persvrijheid van Vuyk. Toch wordt hij niet gegijzeld, omdat de rechters vermoeden dat hij ook na opsluiting niets zal zeggen.

Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ heeft gemengde gevoelens over de uitspraak. ‘De rechtbank beseft gelukkig dat journalisten hun bronnen niet prijsgeven. Maar net als vorige week, met de verslaggevers van De Telegraaf, blijkt dat er onvoldoende besef is dat journalisten verschoningsrecht hebben. Daarom praten we binnenkort met politici over een nieuwe wet.’

Vuyk is opgelucht, maar hij benadrukt dat het werken hem maandenlang onmogelijk is gemaakt. Bronnen hebben hem gemeden omdat gijzeling in de lucht hing en hij mogelijk wordt afgeluisterd.