Justitie Amsterdam mist weer een dossier

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam is voor de tweede keer in korte tijd een groot deel van een strafdossier kwijtgeraakt. Daardoor loopt opnieuw een strafzaak gevaar. Nadat anderhalve week geleden het proces tegen twee overvallers van club Jimmy Woo moest worden afgeblazen omdat justitie hun hele strafdossier was kwijtgeraakt, is nu het merendeel verloren van het dossier tegen Serrano T., die ervan wordt verdacht vele creditcards en bankpassen te hebben vervalst.

Justitie wil anderhalf jaar celstraf voor T., maar zijn advocaat, Peter Plasman, vindt dat de zaak van tafel moet omdat twee derde van alle processtukken nu ontbreekt. In elk geval kan de rechtbank in zijn ogen niet oordelen over de bewijsmiddelen, waarvan alleen nog kopietjes aan de rechtbank zijn overlegd.

Justitie vermoedt dat de dossiers zijn kwijtgeraakt ergens 'op de administratie'. De rechtbank heeft in deze zaak overigens nog niet besloten justitie in de zaak niet-ontvankelijk te verklaren: tot nu toe is de rechtbank nog wel van plan de zaak te behandelen. Het is vanzelfsprekend wel de vraag in hoeverre de inhoud van het dossier nog beoordeeld kan worden.

Ex-procureur-generaal Dato Steenhuis onderzoekt in opdracht van het college van procureurs-generaal hoe de dossiers in de zaak Jimmy Woo konden verdwijnen. Dat onderzoek loopt nog. De Tweede Kamer moet ook nog antwoord krijgen van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin, aan wie de Kamer opheldering heeft gevraagd.