Juwelier eerder veroordeeld voor poging tot doodslag

De juwelier uit Deurne in wiens winkel onlangs twee overvallers zijn doodgeschoten, is eerder veroordeeld voor een poging tot doodslag. Volgens de advocaten van de nabestaanden kan dit strafblad een rol gaan spelen in het verdere verloop van deze zaak.

Twee weken geleden kwamen twee overvallers (20 en 29 jaar) om het leven na een schietpartij in de juwelierszaak Goldies in Deurne. De juwelier en zijn vrouw worden officieel verdacht van het medeplegen van doodslag. Zij wachten de beslissing over hun vervolging in vrijheid af.

Justitie zei daags na de schietpartij dat het erop lijkt dat het koppel zichzelf op een 'rechtvaardige en juiste wijze' heeft verdedigd. Dat snelle oordeel kwam het Openbaar Ministerie (OM) op kritiek te staan.

Uit een vonnis van de rechtbank Den Bosch blijkt dat juwelier Willy S. (53) in 2004 is veroordeeld voor een poging tot doodslag. De juwelier heeft destijds een dorpsgenoot mishandeld in café Zanzibar, volgens het Eindhovens Dagblad omdat die stond te zoenen met de juweliersvrouw.

Daarop werd de dorpsgenoot achttien keer hard tegen het hoofd geslagen en met geschoeide voet in het gezicht getrapt. Het slachtoffer hield er kneuzingen, losse tanden en een gebroken jukbeen aan over. Alles werd vastgelegd op een bewakingscamera. Willy S. was onder invloed van alcohol en zei zich in de rechtbank niets van het hele voorval te kunnen herinneren.

De juwelier kreeg drie maanden onvoorwaardelijke celstraf opgelegd. Volgens de rechter speelde daarin mee dat hij zich om het lot van het slachtoffer 'volstrekt niet heeft bekommerd'.

'Licht ontvlambaar'
Volgens advocaat Peter Plasman, die de nabestaanden van de doodgeschoten overvaller Abdel uit Eindhoven bijstaat, kan deze eerdere veroordeling relevant worden. 'Als straks blijkt dat de juweliers honderd procent uit noodweer hebben gehandeld, dan doet het er niet toe. Maar als daar toch twijfel over komt, is dit delict wel een van de factoren die wordt meegewogen. Dan gaat het vooral om het punt of er geen lichtere middelen voorhanden waren, en of deze man verweten kan worden dat hij te makkelijk een vuurwapen voor het grijpen heeft gelegd. Want eerder heeft hij laten zien nogal licht ontvlambaar te zijn.'

Piet Hein van Kempen, hoogleraar strafrecht van de Radboud Universiteit in Nijmegen, sluit zich daarbij aan. 'Een strafblad wordt alleen relevant als een beroep op noodweer niet slaagt. Stel dat er een situatie was waarin het helemaal niet zo noodzakelijk was om jezelf te verdedigen, of dat er sprake van lijkt dat hij iemand uit wraak bewust heeft omgebracht, dan gaat zo'n eerdere mishandeling een rol spelen bij de beoordeling. Dat geldt alleen in het geval dat de juwelier heeft geschoten. Als het zijn vrouw was, doet dit vonnis er niet toe.'

Niet geschoten
Volgens advocaat Jan Hein Kuijpers, die de juweliers verdedigt, heeft de man niet geschoten en is het strafblad dus irrelevant. Het OM kan dit niet bevestigen. De woordvoerster wil ook niet ingaan op vragen over het eerdere delict van de juwelier. Hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen zei eerder in het tv-programma Nieuwsuur dat hij niet wist of de juweliers een strafblad hebben.

Advocate Bénédicte Ficq, die optreedt namens de familie van de tweede overleden overvaller, vindt dat het OM kennis moet nemen van 'alle ins en outs' van de eerdere zaak. 'Want de eerdere veroordeling zou van betekenis kunnen zijn voor de vervolgingsbeslissing in deze kwestie.'

Kuijpers meldde eerder dat de juweliers donderdag opnieuw zijn verhoord door de politie. Een woordvoerster van het OM zegt hierover: 'Het onderzoek loopt nog volop. Het kan nog weken duren voor wij beslissen of deze zaak naar de rechter gaat. Voor die tijd doen wij geen mededelingen.'