Lagere straffen voor vechtende Amsterdamse amateurvoetballers

Vier amateurvoetballers van Seref Spor die terecht stonden voor hun aandeel in een massale schoppartij vorig jaar hebben aanzienlijk lagere straffen gekregen dan tegen hen was geëist.

De voorzitter van de rechtbank, F. Salomon, legde Okan Ç. (21) en Murat Ö. (22) vandaag een gevangenisstraf van drie maanden op. Die straf hebben zij al in voorarrest uitgezeten.

De rechtbank acht aan de hand van getuigenverklaringen bewezen dat zij de spits van tegenstander FIT op 7 april 2013 tegen het hoofd hebben geschopt. Er was echter sprake van openlijk geweld, niet van poging tot doodslag of mishandeling in vereniging, zoals de officier van justitie stelde. Die eiste twee weken geleden een straf van drie jaar voor het tweetal.

Suat S. (20) werd vrijgesproken van mishandeling van een andere tegenstander. Die is wel geslagen, zo bewees een verwonding in het gezicht, maar de rechtbank kon niet vaststellen dat S. de dader was. Tegen hem had het OM een werkstraf geëist.

Mustafa Y. (24) moet een boete van 250 euro betalen voor het bedreigen van de grensrechter. Hij heeft volgens de rechtbank de woorden 'ik snij je keel straks door' kracht bij gezet met een snijbeweging langs zijn keel. OM wilde dat hij een boete van negenhonderd zou betalen. Justitie beraadt zich op het instellen van hoger beroep.