Lange celstraffen geëist tegen Apeldoornse begrafenisinbrekers

APELDOORN/ZUTPHEN - Tegen de vier Apeldoornse begrafenisinbrekers zijn vanochtend lange celstraffen geëist. Vincent G. zou vijf jaar de gevangenis in moeten, Marcel de S. vier jaar. Tegen Rinus G. werd een jaar cel geëist, Dennis K. - die toch niet bij de uitvaartinbraken was betrokken - hoeft de cel niet meer in.

De vier mannen stonden deze week in twee zittingsdagen terecht voor 22 inbraken in huizen waarvan de eigenaren een begrafenis of crematie bijwoonden. De officier van justitie noemde dat vanochtend 'gewetenloos': "Mensen die al veel verdriet hadden werd ook nog het gevoel van een veilig huis ontnomen." Ze citeerde uit een afgetapt telefoongesprek tussen Vincent G. en zijn vader Rinus G., ter illustratie van hun gebrek aan moraal. "Ik heb iets ontdekt, je mag trots op me zijn", zei V.G. Zijn vondst was dat het makkelijk om tijdens een begrafenis in te breken, omdat daar dan niemand thuis is en ook de buren allerwaarschijnlijkst weg zijn.

De advocaat van hoofdverdachte V.G., Peter Plasman, vond de strafeisen te hoog. „Ik begrijp dat de officier van justitie zwaar tilt aan deze zaak, maar vijf jaar is te zwaar, vergeleken met andere inbraakseries. Het element ‘uitvaartinbraak’ is te veel in de eis terecht gekomen.”

De inbraken vonden plaats in Nunspeet, Klarenbeek, Twello, Eefde, Beemte Broekland, Apeldoorn, Epe, Wesepe, Deventer, Soest, Lieren, Wijhe, Wilp en Epse.