Linda de Mol getuigt in zaak kandidaat die 5 miljoen misliep

Rechtszaak Miljoenenjacht Arrold van den Hurk drukte op tv op een knop, en liep zo vijf miljoen euro mis. Vergissing, zei hij. Pech, vond het programma. De rechtbank hoorde dinsdag presentator Linda de Mol.

Voor het eerst stond presentatrice Linda de Mol dinsdag als getuige in de rechtbank in Amsterdam, in een geruchtmakende televisiezaak: een kandidaat van de spelshow Miljoenenjacht vecht de uitslag aan. Is het drukken op een rode knop een rechtsgeldige bezegeling van een overeenkomst, ook al is het per vergissing?

Banketbakker Arrold van den Hurk uit Son en Breugel drukte tijdens de opnames 16 oktober 2013 in Postcode Loterij Miljoenenjacht op de knop en liep zo de hoofdprijs van vijf miljoen euro mis. In het spel moet een kandidaat een koffer kiezen met een onbekend bedrag. Vervolgens probeert ‘de bank’ die koffer van hem te kopen. De kandidaat stemt hiermee in door op de knop te drukken. Van den Hurk drukte bij een aanbieding van 125.000 euro, maar zei daarna meteen dat hij spijt had: „Nee, op het moment dat ik sla, heb ik het gevoel dat ik het fout doe. Meteen” En: „We hadden al contact van: we gaan door. Sla ik op die knop met mijn stomme kop.”

Linda de Mol pleitte er in de uitzending nog voor dat Van den Hurk mocht doorspelen („Dan doen we toch gewoon alsof we het niet gedaan hebben”), maar de dienstdoende notaris was onverbiddelijk: gedrukt is gedrukt. Daarna bleek dat in de koffer vijf miljoen euro zat. Nu wil hij een zaak aanspannen tegen producent Endemol en de Postcode Loterij omdat hij zijns inziens per vergissing op de knop drukte.

De Mol had niet verwacht dat Van den Hurk op de knop zou drukken, zo verklaarde ze in de rechtbank. „Maar of hij spijt had van zijn beslissing, of dat hij helemaal niet had willen drukken, weet ik niet”, verklaarde De Mol. Dat is belangrijk, omdat advocaat Plasman betoogt dat de overeenkomst tussen Endemol en de banketbakker niet geldig is, aangezien de laatste die overeenkomst eigenlijk niet wilde sluiten. Het waren de zenuwen. Door dit verschil tussen zijn wil en zijn wilsuiting (druk op de knop) zou er sprake zijn van oneigenlijke dwaling. Maar als hij zich niet vergiste, en gewoon spijt had, dan is de overeenkomst wel geldig.

Geen rouwstemming
De Mol over haar reddingspoging: „Vrij snel bedacht ik dat ik iets onmogelijks had gevraagd. Want hij heeft gewoon op de knop gedrukt, dus de deal was gesloten.” Volgens De Mol had Van den Hurk direct na de opnames nog vrede met de uitslag: „Ik zei: het gaat om 125.000 euro, dus we hoeven geen enorme rouwstemming te hebben. Ik weet nog heel goed dat meneer Van den Hurk zich erbij had neergelegd. Hij reageerde sportief: het is oké, zo zijn de regels.”

Maar daags na de uitzending belde advocaat Peter Plasman met Van den Hurk. Volgens hem heeft Endemol de kandidaat onrechtmatig 4,8 miljoen euro door de neus geboord. Volgens Plasman stond ook niets in het reglement over de rode knop. Pas ná de gewraakte opnames is dit aan het reglement toegevoegd, stelt hij. Maar volgens Linda de Mol is de rode knop al zeker vijf jaar praktijk in de show en kent iedereen de regels.

Dinsdag werd ook de notaris gehoord, die de beslissing nam. De partijen willen verder programmaleider Julien Bracco Gartner horen. Die zou de beslissingsbevoegde ‘spelleider’ zijn geweest. Als hij gehoord is, beslist Van den Hurk of hij een rechtszaak zal aanspannen. Hij denkt van wel.