Liquidatieverdachte Ros blijft vastzitten

AMSTERDAM - Het voorarrest van Fred Ros hoeft niet worden opgeheven. Dat heeft de rechter in Amsterdam vrijdag in kort geding bepaald. Ros zit al bijna zes jaar vast, als verdachte in het liquidatieproces Passage. Uitzonderlijk lang, vindt ook de kortgedingrechter, maar niet onrechtmatig.

Ros had de procedure aangespannen tegen de staat, in een poging op vrije voeten te komen. Hij wordt onder meer verdacht van het organiseren van de moord op de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl.
Op 25 mei eiste justitie in Passage tegen zes verdachten, onder wie Fred Ros, een levenslange gevangenisstraf.
Ros heeft zijn mogelijkheden in beroep te gaan tegen de verlenging van zijn voorarrest uitgeput. Zo is het wettelijk nu eenmaal geregeld, aldus de rechter. Wel zegt zij dat het goed zou zijn als die mogelijkheden zouden worden uitgebreid, voor gevallen waarin het voorarrest extreem lang duurt.
Verdachte Ros heeft er ook bezwaar tegen dat die verlengingen worden bepaald door een rechter die zich al eerder een oordeel heeft gevormd over de moordzaak-Van der Bijl. De rechter in kwestie, Frits Lauwaars, deed ook het proces tegen de schutters in die zaak. Ros is bang dat Lauwaars niet objectief naar zijn zaak kan kijken en zijn oordeel al klaar heeft.
In dat geval moeten Ros en zijn raadsman Peter Plasman de rechtbank van Lauwaars wraken, zegt de rechter in kort geding. Dat hebben zij in een eerder stadium van het proces Passage gedaan, maar die poging liep op niets uit.
Plasman zei vrijdag dat hij hoger beroep zal aantekenen tegen het vonnis. Hij noemde de uitspraak teleurstellend, maar is blij dat de rechter opmerkt dat de beroepsmogelijkheden uitgebreid zouden moeten worden.
Thomas van der Bijl werd op 20 april 2006 in zijn café in Amsterdam-West doodgeschoten. De schutters konden vrij snel worden gepakt. Zij hebben belastende verklaringen tegen Ros afgelegd.

Lees hier het vonnis