Man die uit hotelraam sprong hoorde stem

AMSTERDAM - De 28-jarige Australiër die op 1 juli van driehoog uit een hotelraam in Amsterdam sprong en op een Braziliaanse toerist terechtkwam, had softdrugs gebruikt. Daardoor hoorde hij een stem, die hem opdroeg te springen. Zijn advocaat Peter Plasman bevestigde woensdag een bericht hierover in Het Parool.

Het slachtoffer zat nietsvermoedend op een terras in de Kerkstraat toen de Australiër op hem sprong. De tiener liep een dwarslaesie op en moet de rest van zijn leven in een rolstoel zitten, aldus Plasman.

Volgens de advocaat was de Australiër die dag met vrienden de stad ingegaan. Ze hadden wiet gerookt, spacecake gebruikt en 'herbal xtc' geslikt, dat verkrijgbaar is in smartshops. Toen de man zich niet lekker voelde, gingen ze terug naar het hotel. Daar zou hij van een stem in zijn hoofd de opdracht hebben gekregen om te springen.

Plasman stelt dat zijn cliënt in feite geen verwijten kunnen worden gemaakt. Hij zou „willoos' zijn gesprongen. Verder had hij weliswaar drugs gebruikt, maar 'kon hij niet verwachten dat hij tot een dergelijke daad zou kunnen komen. „Dit is geen normaal gedrag als je een jointje rookt.”

Overigens vindt de Australiër het volgens Plasman wel heel erg wat hij heeft aangericht. „Hij vindt het afschuwelijk wat er is gebeurd.”

De rechter-commissaris besloot half juli dat de verdachte nog drie maanden moest blijven vastzitten. Plasman heeft daar beroep tegen aangetekend. Het gerechtshof buigt zich daar binnenkort over.