'Manipulatie' bewijs tegen brandstichter

ARNHEM - De leiding van het politieteam dat de vuurwerkramp in Enschede onderzoekt, heeft het onderzoek gemanipuleerd. Dat geldt ook voor officier van justitie H. Stam. Dat verklaarde J. Paalman, rechercheur bij de politie Twente, gisteren voor het hof in Arnhem. ''Het is best mogelijk dat A. de V. niets met de vuurwerkramp te maken heeft.''

Paalman is getuige in de zaak tegen De V., die wordt verdacht van brandstichting op het terrein van het Enschedese vuurwerkbedrijf S. E. Fireworks op 13 mei 2000 en in de zaak tegen de directeuren Rudi Bakker en Willie Pater. C. de Roy van Zuydewijn, ook rechercheur bij de politie Twente, bevestigde de verklaringen van Paalman.

Volgens Paalman weet H. Kloppenborg, klusjesman bij S. E. Fireworks, meer van de oorzaak en de toedracht van de vuurwerkramp. Die informatie had hij van de Criminele Inlichtingendienst. Het is hem door de politieleiding en het OM verboden meer onderzoek naar Kloppenborg te doen, omdat De V. inmiddels in beeld was als verdachte.

Bovendien werd Kloppenborg verdacht van meineed en mocht hij zich daarom beroepen op zijn zwijgrecht. J. Plasman, advocaat van Bakker, vreest nu dat Kloppenborg zich ook in zijn verhoor voor het hof, dat dinsdag plaatsvindt, op zijn zwijgrecht beroept.

De V. werd verdachte in de vuurwerkramp na zijn aanhouding voor het in brand steken van een auto. Het eerste bewijsmateriaal richtte zich op telefoonverkeer dat hij zou hebben gevoerd in het rampgebied op 13 mei 2000. Een misdaadanalist die concludeerde dat de telefoon niet van De V. was, is door de politieleiding gevraagd de datum van zijn proces-verbaal te vervalsen. Dat heeft de man geweigerd. Volgens Paalman heeft Stam het verbaal van deze deskundige pas veel later dan nodig aan de stukken toegevoegd.

Ook is volgens de politieman slordig omgesprongen met het sportbroekje van De V. dat als belangrijk bewijsmateriaal wordt gezien. Een collega zou met het broekje op zijn hoofd hebben gelopen en hebben gezegd: ''Hier is de brandstichter van Enschede.''