Maurice de Hond wint kort geding van 'klusjesman'

AMSTERDAM - Een openbare verkoop van het huis van Maurice de Hond is voorlopig van de baan. De opiniepeiler won vandaag een kort geding dat hij had aangespannen tegen de voormalige klusjesman van het slachtoffer in de Deventer moordzaak, de weduwe Jacqueline Wittenberg.

De klusjesman, volgens De Hond de werkelijke moordenaar van Wittenberg, wil het huis van De Hond laten verkopen om een dwangsom van een kwart miljoen euro te innen. De dwangsom is het gevolg van een uitspraak van de rechter in een eerdere procedure, waarin de klusjesman met succes eiste dat De Hond hem niet langer publiekelijk zou aanwijzen als de moordenaar. Volgens de klusjesman heeft De Hond dat verbod inmiddels vele keren overtreden.

Volgens de rechter kan dat in het bestek van een kort geding niet worden vastgesteld, laat staan hoeveel dwangsommen de Hond zou moeten ophoesten. De klusjesman en zijn vriendin, die door De Hond is aangwezen als medeplichtige, spannen een bodemprocedure aan om de kwestie uit te zoeken. De rechter wees de eis van De Hond af om het beslag op zijn huis op te heffen, omdat ook niet kan worden gezegd dat hij het verbod helemaal niet heeft overtreden.

Vorig jaar eisten de klusjesman en zijn vriendin een schadevergoeding van De Hond. De rechter wees de eis toe, tot een bedrag van circa 120.000 euro.

De Hond maakt zich, vooral op internet, al geruime tijd sterk voor de veroordeelde in de Deventer moordzaak, Ernest L. De Hond is ervan overtuigd dat L. onschuldig is en slachtoffer is van slecht onderzoek van politie en justitie. Volgende week beslist de Hoge Raad of de Deventer zaak opnieuw moet worden herzien. De advocaat-generaal bij de raad heeft geadviseerd dit niet te doen.