Meineed bewezen, maar niet over ‘de bom’ van De V.

Na de vuurwerkramp baarde de Enschedeër B. (21) opzien met zijn beschuldigende verklaring over rampbrandstichter De V. Gisteren werd B. veroordeeld voor meineed; zijn verhaal was leugenachtig. Maar uitgerekend de zwaarste beschuldiging tegen De V. bleef overeind.

Volgens B. heeft de man, die nu vastzit voor ‘het eerste vlammetje’ bij S.E. Fireworks, tijdens een feest in de millenniumnacht tegen hem gezegd: ‘De mensheid heeft daar één grote bom gemaakt en die gaat binnenkort de lucht in.’ Later verklaren echter zes anderen dat het niet waar kan zijn. Ook andere beweringen van B., over zijn eigen handel en wandel op de rampdag, zouden bij navraag niet kloppen. Volgens justitie is het duidelijk: B. heeft meineed gepleegd. Gisteren zat-ie in het beklaagdenbankje. Maar puntje bij paaltje, werd gisteren de opzienbarende bewering over ‘de bom’ van de aanklacht geschrapt door officier van justitie mr. J. Blom. Daarmee blijft die beschuldiging tegen De V. ‘boven de markt’ hangen: het kan waar zijn, het kan niet waar zijn.

B.’s advocaat, mr. C.S.P.M. de Kock, had de move al aan zien komen, nu het zo spannend wordt in het hoger beroep van De. V. ‘Allicht, anders kunnen ze die verklaring niet meer gebruiken.’ B.’s verhaal was eerder een van de elf ‘bewijspunten’ waarop De V. is veroordeeld.

Aanklager Blom wuift de suggestie van strategisch gesjoemel lachend weg. ‘Ik doe deze zaak, en met het proces tegen De V. heb ik niets van doen.’ Feit is, zegt hij, dat ‘gewoon niet te bewijzen valt’ dat B. over De V. expres gelogen heeft. ‘Er zijn getuigen die zeggen dat B. daarover niet de waarheid spreekt. Maar andere getuigenissen wijzen erop dat B. zich gewoon vergist heeft in het jaar. Het was niet voor de ramp, maar de jaarwisseling erna.’ Wat van de meineed-aanklacht overbleef waren vier beweringen, die politierechter H.H.C.V. Breitbarth ‘in samenhang met elkaar’ als meineed bewezen achtte. Het betrof B’s verhaal dat hij op de rampdag ‘s morgens was gebeld door een vriend, hij die middag bij zijn ouders was, dat hij tijdens de explosies op zijn kamer was en dat hij ‘s middags twee kamergenoten heeft gesproken. B. bleef daar gisteren bij. Zijn advocaat De Kock sloot niet uit dat de verklaringen niet klopten, maar dan was het niet expres gebeurd. Rechter Breitbarth legde geen straf op, omdat B. momenteel toch al 3 jaar celstraf uitzit voor onder meer een serie inbraken. Blom had drie maanden voorwaardelijk geëist.