Motief voor moord op kroegbaas staat nog niet vast

AMSTERDAM - De achtergrond van de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl is nog niet duidelijk. In het strafdossier van de meest prominente verdachte in de zaak, de Amsterdamse crimineel Fred R., doet justitie voorzichtige pogingen R. ‘te linken’ aan topcrimineel Willem Holleeder.

Dat stelde R.'s advocaat Peter Plasman woensdag vast tijdens een pro-formazitting voor de rechtbank in Amsterdam. In het dossier bevindt zich een foto waarop Holleeder te zien is met een vrouw die R. ook kent.

Van der Bijl heeft vorig jaar bij de politie in het geheim uitvoerige verklaringen afgelegd over de criminele handel en wandel van Holleeder. Deze zou daarmee een motief hebben gehad om Van der Bijl uit de weg te laten ruimen, indien hij op de hoogte is geweest van de gesprekken tussen de kroegbaas en de recherche. Van der Bijl werd op 20 april in zijn café in Amsterdam-West doodgeschoten.

Drugshandel

De 50-jarige caféhouder zat volop in de grootschalige drugshandel. Enkele weken voor zijn dood werd Van der Bijl nog gearresteerd in verband daarmee. Hij zat korte tijd vast. Ook Van der Bijls bemoeienis met de drugshandel zou tot zijn gewelddadige dood hebben kunnen geleid.

Het Openbaar Ministerie houdt vooralsnog alle opties open, zo liet het woensdag ter zitting weten. Plasman wil het dossier van de drugszaak, codenaam Artemis, toegevoegd zien aan het dossier-R. om onderzoek te kunnen doen naar het motief voor de moord.

Vijf verdachten vast

De moord op Van der Bijl lijkt een van de schaarse liquidatiezaken te worden die politie en justitie kunnen oplossen. In totaal zitten er vijf verdachten vast. Twee van hen hebben bekend dat zij betrokken waren bij de voorbereiding door een vuurwapen, een bivakmuts en telefoons te leveren en een vluchtauto klaar te zetten. Vorige maand arresteerde de politie nog twee mannen, wier rol in het geheel nog onduidelijk is.

De 38-jarige Fred R., een bekende in de Amsterdamse onderwereld, werd afgelopen zomer in Spanje aangehouden. Hij zou de liquidatie mogelijk hebben georganiseerd. R. ontkent elke betrokkenheid.

De vijf verdachten zullen op 19 december samen voor de rechter verschijnen op een volgende pro-formazitting.