Nieuwe Revu zet geluidsopname Mohammed B. op site

AMSTERDAM - Nieuwe Revu heeft het pleidooi dat Mohammed B. donderdagmorgen hield voor de rechtbank in Amsterdam heimelijk opgenomen. De opname is door het weekblad op haar website gezet. Een verslaggever wist een taperecorder de zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam binnen te smokkelen.

Nieuwe Revu nam bijna 43 minuten op van het ongeveer tweeënhalf uur durende pleidooi van de terreurverdachte. De rechtbank in Den Haag, waar de zaak onder valt, wil nog weinig kwijt over de kwestie. ,,Het is in ieder geval zonder toestemming gebeurd. We weten niet of we stappen gaan ondernemen, aldus een woordvoerster.

B.'s advocaat P. Plasman noemt het ,,onthutsend''. ,,Ik begrijp niet dat het is gelukt. Het is onbestaanbaar gezien de maatregelen die zijn genomen'', zegt Plasman. Hij vindt dat de rechtbank moet optreden tegen Nieuwe Revu. ,,Het is de taak van de rechtbank ervoor te zorgen dat een verdachte in vrijheid kan spreken.''

Juridische stappen
Vorige week legde justitie Plasman de vraag voor of zij opnamen mocht maken van het pleidooi van Mohammed B. ,,Hij heeft daar expliciet geen toestemming voor gegeven'', aldus Plasman. De advocaat weet nog niet of hij zelf stappen tegen het weekblad onderneemt. Hij wil eerst overleggen met B. ,,Nieuwe Revu handelt tegen alle afspraken in. Kennelijk is de sensatiezucht groter.''

Hoofdredacteur Hans Verstraaten van het blad zegt dat Nieuwe Revu wilde aantonen hoe makkelijk het is om met geluidsapparatuur de beveiligde rechtbank binnen te komen. Daarvoor hoefde geen bijzondere moeite worden gedaan. ,,Een kind van 6 had het ook gekund'', aldus Verstraaten. Hij heeft nog niets vernomen van de rechtbank.

Het OM wil niet reageren op de gepubliceerde geluidsopnamen.