Officier: geen compensatie ex-verdachten Hofstadgroep

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) wil geen schadevergoeding toekennen aan de vijf vrijgesproken verdachten in de strafzaak tegen de Hofstadgroep. Volgens officier van justitie Van Dam is namelijk wel vastgesteld dat deze ex-verdachten dicht tegen de terroristische organisatie aanstonden.

Dat zei hij dinsdag voor de Rotterdamse rechtbank die de claims van de in maart vrijgesproken verdachten behandelt. Zij eisen hoge bedragen voor de tijd die ze in voorarrest zaten. Nadir A. eist zelfs 1,6 miljoen euro voor de dagen dat hij vastzat, maar ook voor immateriële schade (smart) die hij op zou hebben gelopen.

De ex-verdachten hebben maanden, sommige langer dan een jaar, in voorarrest gezeten. Volgens het OM zouden zij allemaal lid zijn van de Hofstadgroep, waarvan Mohammed B., de moordenaar van cineast Theo Van Gogh, wordt gezien als de initiator en leider.

Negen verdachten werden in maart 2006 tijdens het terreurproces veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. Vijf verdachten werden vrijgesproken omdat zij alleen passief lid waren van de Hofstadgroep. Zij hebben nu schadeclaims ingediend.

Van Dam heeft de Rotterdamse rechtbank gevraagd hen geen cent te geven. Als de rechters toch niet besluiten de claims af te wijzen, moeten de bedragen volgens hem ‘gematigd worden naar standaardtarieven’.

Peter Plasman, raadsman van de vrijgesproken Rachid B., vindt het vreemd dat de officier van justitie geen enkele vergoeding wil toekennen. ‘Ze zijn vrijgesproken en toch wil het OM ze straffen door ze niets toe te kennen.’ Zijn cliënt heeft veertien maanden vastgezeten en heeft zijn baan verloren. Hij vraagt 210 duizend euro schadevergoeding. In andere gevallen van vrijspraak krijgen ex-verdachten doorgaans wel schadevergoeding. Plasman: ‘Het OM verzet zich met hand en tand, dat heb ik nooit eerder gezien.’