Officier weigert eis en requisitoir

AMSTERDAM - Officier van justitie R. Vorrink weigerde donderdag voor de rechtbank in Amsterdam een requisitoir te houden en een eis te doen in de strafzaak over de Vinkeveense wapenvilla. Ze was uiterst verontwaardigd omdat de rechters de zaak niet wilden opschorten voor nader onderzoek, zoals zij had gevraagd.

Volgens advocaat P. Plasman van de 35-jarige verdachte F.R. is zo'n weigering uit de hoek van het Openbaar Ministerie uniek in de Nederlandse rechtspraak. De raadsman vindt dat de rechtbank de officier niet ontvankelijk moet verklaren, wegens haar opmerkelijke houding tijdens het proces.

Ruim een jaar geleden werd in de villa, die eigendom was van actrice Katja Schuurman, een enorm wapenarsenaal aangetroffen. De 35-jarige Leidschendammer R. werd als huurder van het pand als verdachte aangemerkt. Hij was een paar dagen eerder tijdens een routinecontrole door de politie aangehouden. Volgens hem zijn de wapens na zijn arrestatie in de villa gelegd. Dit werd aanvankelijk bevestigd door zijn vriendin die ook in het pand verbleef. Zij trok haar verklaring in.


Volgens advocaat Plasman is ze mogelijk bedreigd door de drugsbaron Greg R. De officier van justitie stelde voor de zaak op te schorten om nader onderzoek te doen naar de rol van Greg R.. De rechtbank echter zag hier de noodzaak niet van in.

Tevens wilde aanklaagster Vorrink de aangetroffen kogels door het Nederlands Forensisch Instituut op sporen laten onderzoeken. Dat was eerder in het onderzoek nagelaten. Deze omissie was in de zomermaanden al bekend bij het OM. Het vooronderzoek in deze zaak heeft toch al relatief lang geduurd. Vorige maand had de rechtbank reeds besloten het voorarrest van R. op te heffen.

Advocaat Plasman verdenkt het OM ervan de zaak zo lang mogelijk te willen rekken, in de hoop op nieuwe bewijzen tegen zijn cliënt.

De rechtbank zal op 26 februari uitspraak doen. Volgens hoogleraar strafprocesrecht P. Tak is er sprake van een uiterst vreemde situatie. 'Het OM loopt hiermee de kans dat er vrijspraak volgt. Het feit dat er niet is geëist, betekent echter niet dat de rechtbank geen straf kan opleggen. De eisen in dit soort zaken zijn bekend. Het onderzoek ter zitting is gesloten, dus moet de rechtbank tot een uitspraak komen.'