Officier weigert eis in zaak wapenvilla

AMSTERDAM - Officier van justitie R. Vorrink weigerde gisteren voor de rechtbank in Amsterdam een requisitoir te houden en een eis te doen in de strafzaak over de Vinkeveense wapenvilla, omdat de rechters de zaak niet wilden opschorten. Dit was een noviteit in de rechtszaal.

Volgens advocaat P. Plasman van de 35-jarige verdachte F.R. is zo'n weigering uit de hoek van het Openbaar Ministerie uniek in de Nederlandse rechtspraak. Hoogleraar strafprocesrecht P. Tak noemt het een uiterst vreemde situatie. "Het OM loopt de kans dat er vrijspraak volgt. Het feit dat er niet is geëist, betekent echter niet dat de rechtbank geen straf kan opleggen. De eisen in dit soort zaken zijn bekend. De zitting is gesloten, dus moet de rechtbank een uitspraak doen.''

Ruim een jaar geleden werd in de villa, die eigendom was van actrice Katja Schuurman, een enorm wapenarsenaal aangetroffen. De 35-jarige Leidschendammer R. werd als huurder van het pand als verdachte aangemerkt. Volgens hem zijn de wapens in de villa gelegd. Dit werd aanvankelijk bevestigd door zijn vriendin die ook in het pand verbleef. Zij trok haar verklaring in.

Uitspraak 26 februari.