OM eist drie jaar in zaak-Joos

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor het gerechtshof in Amsterdam drie jaar celstraf geëist tegen de twee hoofdverdachten in verband met de gewelddadige dood van Anja Joos. De overige zes verdachten hoorden twaalf maanden celstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

De 43-jarige Joos werd op 6 oktober vorig jaar doodgeschopt op het Gerard Douplein in de Amsterdamse wijk De Pijp. Ze werd achtervolgd door twee personeelsleden van een supermarkt die dachten dat de vrouw een blikje bier had gestolen. Dat bleek niet het geval.

Een scheldpartij over en weer leidde tot geweld tegen de vrouw, dat overigens niet werd gepleegd door de medewerkers van de supermarkt. Het voorval had de aandacht van anderen getrokken, die zich er mee bemoeiden. Joos overleed later aan haar verwondingen.

Eerder werd de 18-jarige S.B. door de rechtbank in Amsterdam tot drie jaar celstraf veroordeeld. De 19-jarige M.G. kreeg door een onhandige formulering van de formele aanklacht van het OM achttien maanden cel. Daarop ging het OM in hoger beroep.

Advocaat-generaal S. van Gend eiste dinsdag tegen de overige zes verdachten - in de leeftijd van 19 en 20 jaar - deels voorwaardelijke straffen, omdat het incident zo kort heeft geduurd dat ze zich er niet van konden distaniëren. Anderzijds hebben zij wel een 'sinificante bijdrage aan het geweld geleverd'.