OM eist voor rechter geldboetes tegen ex-ambtenaren ministerie

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft gisteren voor de rechtbank in Den Haag 2.000 euro boete geëist tegen een voormalige directeur en een voormalig financieel controleur van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het OM verdenkt hen van valsheid in geschrifte.

Zij zouden in 2001 facturen en formulieren hebben vervalst bij de uitbetaling van een financiële vordering van het internetbedrijf Jamby van ondernemer en presentator Adam Curry. Tegen een derde verdachte, die ook bij het ministerie werkte, eiste justitie een boete van 1.000 euro.

Internetbedrijf Jamby zou het ministerie helpen bij de ontwikkeling van Kennisnet, een internetsysteem voor Nederlandse scholen. Toen dat niet doorging wegens problemen met Europese aanbestedingsregelingen, kreeg Jamby 900.000 gulden als schadevergoeding uitbetaald. Dat verliep via valse facturen. Volgens de verdachten moesten ze dat zo doen van een topambtenaar van het ministerie, omdat de zaak anders te veel zou opvallen bij de interne accountantsdienst van het ministerie en de Tweede Kamer.

Valse facturen
De topambtenaar, directeur-generaal J. Vrolijk, erkende gisteren bij de rechtbank dat hij ophef over de schadevergoeding wilde voorkomen. Hij zei echter niet te weten dat zijn ondergeschikten met valse facturen de schadevergoeding in de boeken wegwerkten.

Volgens J. Plasman, advocaat van twee van de verdachten, had de topambtenaar geprobeerd de toenmalige minister Hermans uit de wind te houden. Als de Tweede Kamer erachter zou komen dat er problemen waren met de Europese aanbesteding, zou de minister volgens hem in politieke problemen zijn gekomen.

Dat de verdachten geen geld in eigen zak hadden gestoken, was volgens de verdediging al voldoende reden om hen vrij te spreken. Verdachten in de bouwfraude en de hbo-fraude zijn namelijk ook niet vervolgd als ze er zelf niets aan hadden verdiend.

Vertrouwen
De officier van justitie meende echter dat de verdachten het vertrouwen van de burger in het openbaar bestuur hebben geschaad. Zij vroeg naast de geldboetes een voorwaardelijk celstraf van twee maanden voor de directeur en de financiële controleur.

De uitspraak van de rechtbank volgt over twee weken.